Refosco dal Peduncolo Rosso - authochtone druif Regio Friuli en Veneto
Heldere robijn met diep paarse reflecties. In de neus heerlijke aroma's van kersen, blauwe bessen en bramen. De smaak van de wijn is vol rood rijp fruit, droog, in balans, mooie tannines en een lang aanhoudende afdronk.
De druiven worden begin oktober met de hand geplukt. Hierna worden zij, na een zorgvuldige selectie, zacht geperst. De druiven ondergaan het vergistingsproces, gedurende 30 dagen, in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 22ºC. De verdere rijping van de wijn geschiedt eveneens in stalen vaten voor een periode van 6 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog 3 maanden voor verdere ontwikkeling in de kelders van het domein.
De Refosco druiven komen van de wijngaarden van Walter Nardin, gelegen in de provincie Treviso. De Refosco dal Peduncolo Rosso is een van de vele subvariëteiten van de Refosco. Deze sub variéteit wordt echter wel beschouwd als de meest gewaardeerde van dit rode druivenras dat vooral in Friuli en in sommige delen van Veneto, evenals in het nabijgelegen Istrië, wordt geteeld. Deze autochtone Friuliaanse wijnstok is al sinds de oudheid in het gebied aanwezig, toen genaamd Pucinum. Al in de 2e eeuw voor Christus werd van deze druif wijn gemaakt, die favoriet was bij de notabelen in Rome. De rijping vond toen plaats in keramieke amforen. De stokken gedijen het beste in alluviale gronden, meestal kleiachtige vermengt met zand en een gematigd klimaat.