De Rosso del Conte heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de rode klassieker van dit fraaie bedrijf. Klassiek, omdat gebruik is gemaakt van uitsluitend inheemse, Siciliaanse druivenrassen, Nero d’Avola met een klein beetje (10%) Perricone. Deze druiven hebben onmiskenbare voordelen. Het feit dat ze zo goed bestand zijn tegen het warme klimaat bijvoorbeeld. Dat verleent deze wijn een frisheid die je bij een rode Siciliaan niet direct zou verwachten. En dat in combinatie met de eigenheid van deze druiven verleent deze wijn een karakter dat niet te kopiëren valt.
De wijngaarden waar de beste druiven afkomen voor deze schitterende Rosso zijn: San Lucio aangeplant in 1959 en 1965, Cordicella aangeplant in 1976, Girato aangeplant in 2002, Rossi aangeplant om 1998, Cozzo Ginestre aangeplant in 1999, Piana Gelso aangeplant in 1995. de wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 450 meter.
De druiven worden tussen half september en half oktober handmatig geplukt. Na de pluk vindt de eerste gisting plaats, gedurende 20 dagen, in stalen vaten bij een temepratuur tussen de 20 en 28 Cº. De verdere rijping van de wijn geschiedt gedurende 12 maanden in volledig nieuwe Frans eiken vaten van 225 liter.
Een mooie combinatie met vlees van de grill, bij een mooie lamsbout uit de oven en natuurlijk bij kazen met een stevige smaak, zoals gerijpte Hollandse kazen.
Parker 90/100
One of Sicily’s most important wines, the 2010 Contea di Sclafani Rosso del Conte represents the best picks of Nero d’Avola from the estate’s many hectares of sprawling vineyards. The wine delivers a dark appearance with thick concentration and pretty aromas of crushed rose and blue flower. With a few minutes of air, it also starts to show heavier tones of barbecue spice, teriyaki spice and black licorice. This vintage shows a point of sourness on the close. Drink 2015-2022.