Beste Prijs/Kwaliteit Rosso di Montalcino
Robijnrode Rosso di Montalcino. De wijn heeft een intens boeket van rood rijp fruit. De smaak is rijk, in balans, mooi van structuur, in de afdronk mooie tannines.
De Rosso di Montalcino is gemaakt van Sangiovese Grosso druiven. De druif die ook wordt gebruikt voor de befaamde Brunello di Montalcino.
De wijngaarden worden volledig meerdere malen per jaar met de hand gesnoeid om een zo goed mogelijke kwaliteit van de wijn te krijgen. Eind september begin oktober worden de druiven handmatig geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst Na de pluk worden de druiven zacht geperst waarna de druiven hun eerste gisting ondergaan in stalen vaten. De malolactische gisting geschiedt deels in stalen vaten en deels in eiken vaten. Vervolgens rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden in Frans eiken barriques. Na deze opvoeding wordt de wijn gebotteld. Hierna rijpt de wijn nog minimaal 4 maanden op de fles in de kelders van het wijnbedrijf.
Rosso di Montalcino wijn/spijs combinatie advies: perfect bij pasta gerechten, met vleessaus, vegetarische saus, belegen kazen.
Over Scopone:
Azienda Agricola Scopone is gelegen in Montalcino, op de weg naar Castelnuovo Abate - Sant Antimo. In 1992 kocht de familie Genazzani de boerderij inclusief de bijbehorende wijngaard.
Na een grondige renovatie van de wijngaard werd in 1997 de eerste wijn gemaakt. Het resultaat was fantastisch. Door dit geweldig mooie resultaat werd besloten ook de wijnmakerij en de kelders te renoveren.
De wijngaarden, hoofdzakelijk klei met zand, liggen op een hoogte van rond de 475 meter. Zo’n 6 ha van de wijngaard is aangeplant met de Sangiovese Grosso druif, voor het maken van de Brunello di Montalcino en de Rosso di Montalcino. De wijngaarden worden gedurende het jaar meerdere malen handmatig gesnoeid en ook de oogst geschiedt volledig met de hand. Het uitgangspunt bij de familie Genazzani si kwaliteit en nog eens kwaliteit. De vrouw des huizes is Tessie, geboren Nederlandse maar al vele jaren in Montalcino.