Rosso di Montalcino 2018 van Gianni Brunelli, een fantastisch oogstjaar in Montalcino.
Diepe robijnrode Rosso di Montalcino met in de neus intense geuren van bramen, kersen en bloedsinaasappel. In de mond is de wijn verfrissend, sappig, mooi in evenwicht, heerlijk rood rijp fruit en een heerlijke tanninestructuur in de lange afdronk. Een wijn met het potentieel om de komende 10 jaar te ontwikkelen tot een prachtige complexe wijn, een mini Brunello.
De Le Chiuse di Sotto wijngaard is gelegen bij Podernovone op een hoogte van 500 m en met een zuid-westelijke expositie. De wijngaard is aangeplant in 1998, met 4.500 stokken per ha. De grondsoort is kalksteen, zand en witte klei.
De Sangiovese Grosso druiven worden, na een zorgvuldige selectie, eind september handmatig geplukt. De druiven worden in de wijnmakerij zacht geperst en vergist, bij een gecontroleerde temperatuur, voor een periode van rond de 15 dagen. De rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 10 maanden in grote Slavonisch eiken vaten van 25hl en 30hl. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn verder minimaal voor een periode van 3 maanden in de kelders van het domein.
Deze Rosso di Montalcino, uit het vijf sterren oogstjaar 2018 kan nu al direct worden gedronken, maar zal zich in de komende jaren nog prachtig ontwikkelen. De wijn kan worden bewaard tot 2028. Drinktemperatuur maximaal 18ºC.