Rosso Piceno Superiore - Goed tot zeer goed beoordeling Gambero Rosso en Italiaanse sommeliers
Donker robijnrode wijn met grantaatrode glinsteringen. In de neus intense aroma's van rood rijp fruit, wilde aardbei, kruiden, zoethout, balsamico en rabarber. In de mond is de wijn vol, droog, warm, maar ook heerlijk fris, intens rood rijp fruit, en een heerlijke lang aanhoudende afdronk met zachte tannines.
De wijn is een blend van 55% Montepulciano druiven en 45% Sangiovese druiven. Het eerste oogstjaar van de druiven uit de San Basso wijngaard was 1969. De bodemgesteldheid van de wijngaard is kleiachtig met een zuidwestelijke blootstelling en hoogte, van 250 tot 300 m boven zeeniveau. Begin oktober wordt gestart met het handmatig oogsten van de druiven. Na een zachte persing vindt de vergisting plaats in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van maximaal 28 °C. De verdere rijping van de wijn geschiedt in 40- en 50 hl Slavonisch eiken vaten voor een periode van 12 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij, voor verdere ontwikkeling, nog minimaal 4 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Heerlijke blendwijn samengesteld uit 60% Montepulciano druiven en 40% Sangiovese. De wijngaarden, hoofdzakelijk klei, van deze fruitige rode wijn zijn gelegen op de heuvels nabij Offida en de Adriatische zee. De wijngaarden zijn aangeplant op een hoogte tussen de 200 en 250 meter.
Begin oktober worden de druiven met de hand geplukt. De eerste gisting vindt plaats met de schillen onder een gecontroleerde temperatuur van maximaal 30Cº. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Sloveens eiken vaten, gedurende een periode van minimaal 14 maanden, welke wordt vervolg door enkele maanden rijping op de fles in de kelders van het domein.
De wijngaarden zijn gelegen in het zuidelijke deel van de regio de Marken. Zij zijn al vele generaties in bezit van de familie. Door de ligging tussen de Adriatische Zee en de Apenijnen in combinatie met de grondsoort is hier een ideaal microklimaat. Op natuurlijk wijze worden de wijngaarden beschermd tegen de extreme kou en door de frisse wind van zee zijn de temperatuursverschillen tussen dag en nacht groot, waardoor de stokken beschermd zijn van ziektes. De gezonde stokken kunnen zo hun hoogwaardige kwaliteit van de druiven leveren.
Rosso Piceno Superiore - Uit Italie Magazine zomer 2009 door Onno Kleyn:
Net even te duur om er je dagelijkse wijn van te kunnen maken, maar jammer is dat wel. Veel kleur, veel sap, rijpheid en een smakelijke vleug specerijen maken hem tot een breed inzetbare wijn.