Santagostino - Sicilia IGT - Goed tot zeer goed Gambero Rosso
Robijnrode wijn met een mooie geur van rijp rood fruit, morellenkersen, wilde bessen, rabarber, kruidnagels, kruiden en pruim, fascinerende hints van zoethout, inkt en tabaksbladeren. De smaak is uitbundig, krachtig, vol, zoet, warm met rood fruit zoals aardbei en kersen, vanille, met hints van kruiden en een mooie lang aanhoudende afdronk met fluweelzachte tannines.
Deze wijn is gemaakt van Nero d'Avola 50% en Syrah 50% druiven. De wijngaarden van Tenuta di Baglio Sorìa, zijn gelegen in de omgeving van Trapani op een hoogte van ca. 200 meter. de grondsoort is klei met kalksteen. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid tussen 5.500 tot 6.000 planten per ha.
De Syrah druiven worden begin september en de Nero d' Avol druiven in het 2e deel van september met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt volledig gescheiden in grote roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 24°-26°C. Hierna rijpt de wijn, eveneens nog gescheiden per druivenras voor een periode van 8 maanden in Amerikaans eiken barriques. Hierna wordt de wijn geblend en gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog voor een periode van minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
De Santagostino van Firriato heeft aangename complexiteit en perfecte balans tussen frisheid en alcohol. De wijn is rijk aan fruit en elegantie, met recht een pionier van Sicilië, in de vereniging van internationale en inheemse druiven.