Sforzato - 5 Stelle - Hoogste Waardering Gambero Rosso en Italiaanse sommeliers, exceptionele wijn die sinds z’n introductie in 1956 (!) tot de allermooiste wijnen uit Italië behoort.
Donkere granaatrode wijn. Een wijn met een bijna ongeëvenaarde lang aanhoudende geuren in een overweldigende complexiteit, rijpe vruchten (bessen, pruimen) en zoete kruiden (kaneel en kruidnagel) afkomstig van de gedeeltelijke droging van de druiven, drop, mokka, koffie, leer, peper, en mineralige tonen. In de mond is de wijn vol, een uitzonderlijke body, prachtig gelaagd, perfect van structuur, diep intens rijp rood fruit, fluweelzacht met een bijna eindeloze afdronk. Perfect bij de maaltijd maar ook als meditatiewijn.
De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo (lokaal genoemd) Chiavennasca druiven. De druiven komen uit de beste wijngaarden van de Valtellina Superiore DOCG zone. De wijngaarden liggen op een hoggte tussen de 400 en 450 meter met een zuidelijke expositie. De grondsoort is losse ondiepe zanderige slib.
De druiven worden, na een zorgvuldige selectie, eind september, begin oktober met de hand geplukt. De trossen worden in kisten gelegd, waarbij slechts 4 kg. druiven in een kist wordt gelegd. Vervolgens worden de druiven in een open tochtige schuur voor een periode van 3 maanden gedroogd. Hierbij verliezen de druiven zo'n 30-35% van hun vocht. Vervolgens worden de allerbeste trosjes geselecteerd om in deze wijn terecht te komen. Dit is slechts 35% van de totale gedroogde opbrengst.
Eind december, begin januari worden de druiven zacht geperst. Vervolgens worden de druiven vergist voor een periode van 12 maanden bij een gecontroleerde temperatuur van 25°C-26°C. Hierna rijpt de wijn voor in nieuwe Frans eiken barriques van Allier voor een periode van 20 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog verder voor een periode van 6 maanden.
De Sfurzat is nu "op dronk" maar u kunt de wijn ook nog tot 2030 in de kelder leggen.
James Suckling: 92/100 punten
A beautiful and focused red with dried-berry, incense and rosebush character. Full body, layered and polished tannins and a flavorful finish. Lovely potential for the cellar, but already delicious.
Sfurzat - Valtellina - 5 Stelle wijn spijs combinatie tip Italiaanse Sommeliers: Perfect bij reebout, fazant, wildzwijn, oude kazen of als meditatiewijn