Sforzato - Valtellina - 4 trosjes Italiaanse Sommeliers
Diep granaatrode wijn, met een intense neus, geuren van kersen, gedroogde rozen, viooltjes, leer, humus, zwarte peper, kaneel, koffie en cacao. In de mond is de wijn warm, zacht, elegant, mooie in balans, donker rood rijp fruit, kruidnagel, zoethout, krachtig in de tannines in de heerlijk lange afdronk.
De Sfursat is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven (in dit gebied genoemd Chiavennasca), die na de oogst op een natuurlijk wijze zijn ingedroogd, waardoor zij 30% van hun vocht hebben verloren.
De druiven komen van de wijngaarden gelegen in de Valtellina DOC en DOCG zones, op de hellingen van de Rhaetische Alpen, langs de rechteroever van de rivier de Adda. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 300 en 550 meter. De wijngaarden zijn ingesloten door stenen muren en aangelegd in de vorm van terrassen. De grondsoort is ondiepe zanderige leem.
De druiven worden eind september volledig met de hand geplukt en in open kratten gelegd met een gewicht van niet meer dan 4,5 kg per krat. Deze kratten worden op stellingen gezet in tochtige drogende ruimtes in de wijnmakerij. De druiven worden hier voor een periode van 3 maanden ingedroogd. Hierdoor verliezen zij zo rond de 30% van hun vocht.
In de loop van de maand januari ondergaan de druiven het fermentatieproces, voor een periode van 15 tot 20 dagen, bij een gecontroleerde temperatuur, in grote stalen vaten. Hierna rijpt de wijn nog voor een periode van 24 maanden in grote eiken vaten om vervolgens te worden gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.