Solaia 2018 de absoluut beste SuperTuscan van Antinori 97/100 punten Suckling
Volle robijnrode wijn met prachte aroma's van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn.
De tannines zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft.
De Solaia is een SuperTuscan, een Bordeaux blend met 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc en 20% Sangiovese.
De naam Solaia komt van Il Sole, Italiaans voor de zon. De wijngaarden voor deze topper van Marchese Antinori is 10ha groot en liggen op de zuid-west hellingen op een hoogte tussen de 350 en 400 meter. De grond is steenachtig met marl. Zij liggen in de omgeving van Santa Cristina - Val di Pesa in de zone van de Chianti Classico, naast de wijngaarden van de Tignanello wijn.
Deze topper van Antinori wordt alleen gemaakt bij kwalitatief hoogwaardige oogsten.
De vol rijpe druiven werden al midden september geplukt. Na de pluk zijn de Sangiovese druiven gedurende een periode van z'n 7 dagen, onder een temperatuur van zo'n 25Cº gegist en de Cabernet druiven gedurende 10 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Frans eiken barriques. De blend werd in november gemaakt, waarna de verdere rijping voor 12 maanden in de barriques is vervolgd. Vervolgens werd de wijn gebotteld en nog 12 maanden in de kelders van het domein opgeslagen om verder te kunnen rijpen.
James Suckling: 97/100 punten
Very aromatic and lively on the nose with currants, fresh herbs, white pepper and cherry blossoms. Full-bodied with a vertical, multilayered structure and ultra fine tannins. Velvety texture. Extremely long and focused. Complex and succulent. This is the smallest production of Solaia ever. Great length. This is a beautifully complex red that’s open now, but needs another three to four years to show even more of its excellence.
Robert Parker: 97+/100 punten
The Marchesi Antinori 2018 Solaia reveals a silky and elegant personality, and the wine steps away from some of the more robust fruit weight and dark concentration that we've seen in the past. This elegant vintage prizes fruit purity and focus with black plum, cassis, blue flower, pencil shaving and lots of sweet spice from the oak that recalls clove and toasted almond. The blend is mostly Cabernet Sauvignon with smaller parts Cabernet Franc and Sangiovese. The fruit is harvested at the Antinori family's Tenuta Tignanello at the heart of the Chianti Classico appellation. The percentage of Cabernet Franc used in the blend is the ultimate Solaia wild card. In this vintage, the Franc has been increased to 7%, and that number is expected to be even higher in 2019 as the vines get older and the fruit more complex.
WineSpectator: 98/100 punten
From its sloped southwesterly expired position in the sunniest 20-hectare part of Tignanello’s hillside home comes this sunkissed wine bursting with ripe raisins, blackcurrants and cherries. The texture here is so enjoyable but so is the acidity, subtly mouthwatering with creamy touches around the sides. Such depth and elegance, very well constructed, juicy and plush but at the same time this has a quiet personality. A delicious wine, Wait to drink, this has a long life ahead. Drinking Window 2022 - 2033