Uitmuntend Gambero Rosso - James Suckling 92/100 punten uit de wijngaard gelegen in Commune di Barolo
Intens robijnrood, met in de neus herfstblad, hooi, vers klein fruit, tabak en zoete specerijen. In de mond is de wijn mooi in balans, heerlijk fruit, mooie zuren, rond en mooie tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De wijngaard is aangeplant met 4.000 stokken per ha. aan het eind van de jaren ‘90 en is gelegen op de Zuid, Zuid-Oost helling, op een hoogte van 420-450 meter. De grondsoort is vrij los met in de bovenlaag veel witachtige mergel, daaronder liggen compacte lagen van bruin-grijze mergel.
De druiven worden in oktober met de hand geplukt. Na een zachte persing ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten voor een periode van 4 tot 7 weken. De malolactische vergisting geschiedt bij een gecontroleerde temperatur van 20 °C, voor een periode van 2 tot 4 maanden. De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
James Suckling: 92/100 punten
Plenty of cherry and strawberry character to this wine, but it remains linear and fresh with firm tannins and bright acidity. Long and flavorful yet always reserved. Better in 2020.
Jancis Robinson: 17+/100
Novello. A plot at 420 m elevation – ‘hence the clear acidity’.
Maturing, lustrous ruby with orange tinges. Spicy and a little dense and fruit driven on the nose. Lots of fruit as well as acidity and firm, chalky tannins. Seems accessible already but the succulent acidity and the firm tannic structure bodes well for the future. (WS) - drink 2018-2032