Barolo Cru - Montforte d'Alba - Uitmuntend Gambero Rosso, James Suckling 91/100
Granaatrood, helder, met een rijke, intense geur, rijp fruit, hardhout, specerijen en zoethout. In de mond warm, complex, mooi in balans, duidelijk aanwezige tannines in de lange enigszins aromatische afdronk.
De wijngaard is gelegen nabij Monforte d’Alba. De wijngaard ligt op een hoogte van 270-400 meter, op de zuid-oost helling. De grondsoort in de wijngaard is tufsteen met lagen rode aarde, met stenen, zand en zeer oude klei. De stokken zijn aangeplant deels in de jaren ‘80 en deels in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. met een plantdichtheid van 4.000 stokken per ha.
Na de handmatige pluk van de druiven, in oktober, worden zij zacht geperst. het vergistingsproces vindt plaats grote stalen vaten voor een periode van 4 tot 7 weken. De malolactische vergisting vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur van 20°C. De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
James Suckling:
Fascinating aromas of mushrooms, strawberries and orange peel follow through to a full body, integrated tannins and a firm and silky finish. Needs time to open. Better in 2019.
Jancis Robinson: 16,5/20
Monforte d’Alba. Maturing mid ruby with bright orange tinges. Compact and sweetly brooding. Hint of redcurrant and sweet cherry. Similar to Gabutti with big fruit and big structure, but the structure is more absorbed by the fruit on the finish. (WS) - drink 2018-2032