Taurasi DOCG - Pago dei Fusi - 92/100 punten WineSpectator - Cantina Privata.
Deze prachtige Taurasi is gemaakt van 100% autochtone Aglianico druiven. Het wijnhuis Terredora werd opgericht, en wordt vandaag de de dag nog steeds gerund, door de familie Mastroberardino. Dit is een van de meest historische "wijn families" in de Regio Campania, die terug gaat tot rond 1700. Officieel werd het bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in 1868.
Het bedrijf heeft een zeer grote bijdrage geleverd in de herontdekking de oude en autochtone druivenrassen uit de Campania Regio, zoals de Aglianico, de Fiano, de Greco en de Falanghina. Deze druivenrassen hebben een heel grote rol gespeeld bij het weer op de kaart zetten van Campania als belangrijke wijnregio.
De stokken voor deze Aglianico wijn zijn aangeplant in de 3 ha grote wijngaard Pietradefusi gelegen op de heuvel boven de Calore rivier. De naam Pietradefusi was in het oude latijn Pago di Fusi. Pagus betekende in de Romeinse tijd " eigendom/bezit". De wijngaard is begin jaren zestig aangeplant. De grondsoort is hoofdzakelijk los zand. De wijngaard ligt op een hoogte van 400 meter. In de wijngaard geschieden de werkzaamheden volledig handmatig. Ook de oogst geschiedt na een zorgvuldige selectie met de hand. Op de sorteertafels worden de druiven nogmaals gecontroleerd en geselecteerd op de beste kwaliteit en rijpheid. Hierna worden de druiven voor een periode van 12 dagen vergist bij een gecontroleerde temperatuur van 28°C.
De verdere rijping van deze Taurasi geschiedt voor 14 maanden in Frans eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij nog minimaal 24 maanden op de fles in de kelders van het domein.
De wijn ontwikkelt een nog mooiere complexiteit bij verdere veroudering. De wijn is het mooist "op dronk" vanaf 2018/2019, maar u kunt hem ook nog verder laten ontwikkelen tot zo rond 2025.
Taurasi wijn spijs combinatie tip van de Italiaanse sommeliers: geroosterd of gesmoorde vlees, wild, everzwijn, ragout, rundfilet, ribsteak, gegrild lamskotelet, wild, kruidige gerechten, paddestoelen, truffels en oude kazen, zoals parmigiano of gorgonzola.
WineSpectator: 92/100 punten
A well-knit red, featuring firm tannins padded with a fleshy, mouthwatering palate of ripe plum and black cherry, chopped herb, grilled lamb, bergamot and tarry smoke. Long and savory on the focused finish. Best from 2020 through 2028.