Tignanello - Hoogste waardering Gambero Rosso - Parker 96/100
Een prachtige SuperTuscan van een van Italië's oudste en meest bekende wijnproducenten Marchese Antinori. De Tigannello is een intens robijnrode wijn, met een complexe verfijnde geur met aroma's van tabak, kerry poeder, bramen- en bessenjam. De smaak is vol, delikaat en zijdezacht met licht zoete hints, mooie evenwichtige tannines en een volle aanhoudende afdronk.
De wijnmaker van deze wijn is Giacomo Tachis, geboren in Piedmonte.
Deze Super Tuscan is gemaakt van 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc druiven.
Het gistingsproces van deze volle wijn geschiedde voor een periode van 7 dagen (Sangiovese) onder een temperatuur van 25Cº. Het gistingsproces van de beide Cabernet druivensoorten duurde 5 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedde gedeeltelijk in houten vaten en gedeeltelijk in nieuwe Frans eiken barriques. Eind november werd de blend met de drie druivensoorten gemaakt waarna de verdere rijping voor 12 maanden werd voortgezet in Frans eiken barriques. Vervolgens werd de wijn gebotteld en werd het rijpinsproces, voor een periode van 12 maanden, vervolgd op de fles in de kelders van het domein.
Jaar op jaar hoge waarderingen voor de Tigannello van Antinori
Parker: 96/100 punten
The Marchesi Antinori 2017 Tignanello (made with Sangiovese and smaller parts Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc) is a dark, exuberant and inviting wine. I tasted my sample after a double decanting and was pleased by the profound nature of the wine and the immediate openness of the aromas. There is a symphony of dark fruit with black cherry, plum, spice and sweet tobacco. I am particularly attracted by a distant hint of medicinal or menthol herb that I also discovered in other wines with fruit from the Tignanello estate in 2017. There's a drying mineral note of crushed chalk as well. The heat and dryness of the vintage has added to the aromatic intensity of the wine (yields were reduced by a third), but the mouthfeel is carefully crafted to maintain its softness and smoothness. Fruit comes from a 57-hectare section of the Tenuta Tignanello from a vineyard that is located 390 meters above sea level with Alberese limestone rock and soils of marine origin. The wine is fermented in conical oak tanks and is aged up to 16 months in a combination of mostly French and some Hungarian oak, both new and neutral.
James Suckling: 96/100 punten
A dense, really pinpointed red with plums and hazelnuts. Full-bodied and very polished with fine, creamy tannins and a long, flavorful finish. Shows real finesse for the vintage. Better after 2023, but already a joy to taste.