Trebbiano Spoletino, Bio, authentieke druif uit Umbrie, voor het eerst beschreven in 1878. Drie sterren Italiaanse Sommeliers.
De Trebbiano Spoletino was zo goed als verdwenen. Cantina Novelli startte in 2000 door 600 stokken van oude planten, sommigen zelfs wel 100 jaar oud, te verzamelen en deze in zijn wijngaard te planten. De Trebbiano Spoletino is een laat rijpende druif, die heel goed lage wintertemperaturen, zelfs strenge vorst, kan verdragen. Kenmerkend van de druif is de mooie balans tussen de suikers en de zuren. Trebbiano Spoletino vind je uitsluitend in de Regio Umbie in de driehoek tussen Trevi, Montefalco en Spoleto.
Intens strogele wijn met gouden schitteringen. In de neus intense geuren van ananas, citrus, mango, amandel, acaciahoning en salie. In de mond is de wijn mooi in balans, een volle structuur, heerlijk rijp wit fruit, in de lange afdronk heeft de wijn heel aangenaam bittertje.
De wijngaard ligt op een hoogte van 350 meter. De expositie is westelijk. Het eerste oogstjaar was 2007.
De druiven worden in de tweede helft van oktober met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. De koude vergisting geschiedt met de schillen in grote eiken vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt eveneens in grote eiken vaten voor de periode van 6 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn zich nog minimaal 6 maanden voordat zij op de markt wordt gebracht.
Trebbiano Spoletino wijn spijs combinatie: Heerlijk bij vleeswaren zoals prosciutto ham, carpaccio, of visgerechten, risotto met vis, of belegen kazen.