Valpolicella Superiore Classico Romano dal Forno
Donkere robijnrood met paarse nuances. Intense geuren van vanille, bosbessen, bramen, kersen, donkere chocolade met balsamico, bloemen, zoethout en koffie hun weg vrij. De smaak is perfect, intens, uitgebalanceerd met een onverwachte frisheid en een indrukwekkend lange afdronk met fluweelzachte tannines. Een elegante wijn maar toch ook krachtige wijn.
De godfather van de Amarone is zonder twijfel Guiseppe Quintarelli. Romano dal Forno is, op 22 jarige leeftijd, bij Quintarelli gaan werken en heeft alle fijne kneepjes geleerd. Vervolgens zijn eigen bedrijf begonnen om het nog beter te doen, nog mooiere wijnen te maken dan Quintarelli. Bij Romano gaat het uitsluitend om kwaliteit en nog eens kwaliteit. Hij kent iedere stok in de wijngaard. Romano staat voor maniakale perfectie.
Zijn Amarone en Valpolicella wijnen behoren inmiddels al vele jaren tot de absolute top.
De wijngaarden zijn gelegen in Val d'Illassi, gelegen ten noord-oosten van de stad Verona. De grondsoort is van alluviale oorsprong en samengesteld uit 70% grind 15% slib en 15% klei.
De Valpolicella van Romano Dal Forno Amarone wordt gemaakt van 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Oseleta, 10% Croatina druiven. Met uiterste zorgvuldigheid worden de beste druiven, van half september tot eind oktober, handmatig geplukt. Er wordt meerdere malen geoogst, waarbij per ronde uitsluitend de allerbeste druiven worden geoogst. Hierna worden de druiven zacht geperst en vervolgens voor een periode van 2 maanden geweekt met de schillen van de Amarone, in grote stalen vaten.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in 1x eerder gebruikte barriques. Hierna wordt de wijn gebotteld. Hierbij wordt de wijn eerst nog in grote stalen vaten geblend met de wijnen uit de verschillende barriques. Vanuit de stalen vaten wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog minimaal 2 jaar op de fles in de kelders van het domein.