Verdicchio Classico - Villa Bucci - Hoogste waardering Gambero Rosso
Intens strogele wijn met in de neus delicate geuren van wit fruit, appel, citrus en amandel. In de mond is de wijn heerlijk droog, mooi fruit met lichte heldere, levendige zuren en een lichte mineraliteit en een klein amandel bittertje in de lange enigszins romige afdronk.
Klassieke Verdicchio uit de Castello di Jesi DOC.
In de wijngaarden wordt met de hand gewerkt. Ook de oogst vindt door handmatige snoei plaats. Na de oogst worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten. De temperatuur in de stalen vaten wordt door computers geregeld. De verdere ontwikkeling van de wijn geschiedt eveneens in stalen vaten. De wijn heeft geen rijping in eiken vaten. Na het bottelen blijven de flessen nog enkele maanden in de kelders van het domein alvorens zij op de markt komen.
Witte wijnen gemaakt van de Verdicchio druiven kunnen prachtig verouderen. Na een jaar of 2 of 3 heeft de wijn meer diepgang en complexiteit.
Het familiebedrijf Villa Bucci is sinds 1700 betrokken bij de landbouw en komt oorspronkelijk uit Montecarotto, één van de kastelen van Jesi, in de regio Marche. Het landgoed is totaal 350 ha groot. Op het landgoed wordt ook tarwe, maïs, suikerbieten, erwten, zaadgewassen en zonnebloemen geproduceerd. De wijngaarden beslaan totaal 25 ha. in het Castello di Jesi Classico DOC gebied. Hun wijnen worden uitsluitend gemaakt van druiven komend van eigen wijngaarden.
De wijngaard Vigna Villa Bucci is gelegen in de gemeente Montecaratto, aangeplant in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De wijngaard ligt op een hoogte tussen de 340 en 360 meter. De grondsoort is klei-achtig met een hoog gehalte aan kalksteen. De klei is van uitermate groot belang, vooral in tijden met weinig regen, omdat de klei het water en de mineralen vasthoudt. De kalksteen zorgt ervoor dat de gezondheid van de stokken verbeterd omdat zij helpen om het biochemische proces te reguleren.
Ampelio Bucci, de eigenaar, is een gepassioneerd wijnmaker, werkend vanuit de gedachte dat de druiven de kwaliteit van de wijn bepalen en dat zo min mogelijk moet worden ingegrepen in de kelder. Daarom kenmerken zijn wijnen zich door een grote mate van zuiverheid. Zijn Verdicchio Villa Bucci is door Gambero Rosso al diverse malen uitgeroepen tot beste witte wijn van Italië.