Capichera Vermentino DOCG - 92/100 punten Suckling
Bleek strogele wijn met lichte groenachtige reflecties, zeer helder. In de neus, intense, bloemige geuren op van oranjebloesem, iris, brem, meidoorn en fruitige gele appel met aangename minerale tonen. In de mond is de wijn fris, levendig, met vol, fantastisch mooi wit fruit, appel, peer, grapefruit, citrus, en een lange afdronk met heerlijke licht mineralige tonen.
De naam van de wijn "Vign'angena" betekent in het Gallurese dialect "andermans wijngaard". De naam verwijst naar de druiven afkomstig van de in beheer zijnde wijngaarden, waarmee deze wijn in de allereerste jaren (begin jaren negentig van de vorige eeuw) werd geproduceerd. Voor het eerst gevinifieerd in 1994, zeer geurig, mineraal, intens, de Vign'angena is de uitdrukking van Vermentino di Gallura uitsluitend gevinifieerd in stalen tanks.
De druiven komen nu van eigen wijngaarden aangeplant in de enige Vermentino DOCG van Sardinië, Gallura. De wijngaarden zijn gelegen nabij Arzachena. De druiven worden, na een zorgvuldige selectie eind augustus, begin september met de hand geplukt. Hierna worden de druiven zacht geperst, waarna de vergisting plaats vindt in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt eveneens in grote stalen vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog enkele maanden op de fles in de kelders van het domein.
De Vign angena Vermentino van Capichera heeft de eigenschappen om deze enkele jaren te laten verouderen, waardoor d wijn nog wat voller wordt en wat meer compleciteit geeft.
Vermentino Capichera: perfect bij visgerechten, maar ook bij kalfsvlees, kip, en antipasti.
Suckling: 92/100 punten
Plenty of pear and sliced-apple character with hints of sea salt. This is full-bodied, with lots of salt, tropical-fruit and ginger flavors. Long and flavorful. Drink now.
Capichera is een Italiaans wijnhuis, gelegen in een uithoek van Sardinië, genesteld tussen de granieten rotsen van Gallura, in Arzachena, in een unieke natuurlijke omgeving met een grote charme en vol met belangrijke en oude tradities. Het Gallura gebied is uniek doordat het rijk is aan gele granieten zandbodems in de nabijheid van de zee. Het landgoed dateert uit de 19e eeuw toen het al een sterke lokale reputatie had voor het produceren van heerlijke wijnen, maar het moderne verhaal van Capichera begint in 1980 toen de familie, Fabrizio en Mario Ragnedda, hun eerste Vermentino wijn bottelde. Vandaag de dag bewerkt de familie zo'n 50 hectare wijngaarden en staan ze bekend om hun baanbrekende aanpak en toewijding aan het produceren van benchmark voorbeelden van klassieke Sardijnse wijnen.