Villa di Capezzana, Carmignano DOCG, uitmuntend Gambero Rosso (2015)
Diep robijnrode wijn met een intens maar elegant boeket van zwarte kersen, frambozen, balsamico en chocolade. In de mond is de wijn vol, zacht, evenwichtig, intens bosfruit, heerlijk frisse zuurgraad, mooie zachte tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De Carmignano DOCG was de eerste DOC(G) in Italië. Carmignano heft sedert 1988 de DOCG status. De wijn is gemaakt van 80% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon. De wijn wordt al meer dan 300 jaar volgens deze regels gemaakt. het eerste jaar dat de Villa di Capezzana werd gemaakt was 1925.Capezzana maakt al wijnen in dit gebied sinds het jaar 804 na Chr. Het gebied is gelegen even ten westen van Firenze (Florence). De bodemsamenstelling is klei met kalk- en leisteen. De wijngaarden liggen Oost Zuid - Zuid / West op een hoogte van rond de 200 meter.
De Sangiovese druiven worden eind september, begin oktober met de hand geplukt. De Cabernet Sauvignon druiven worden begin oktober met de hand geplukt. De opbrengst is laag, slechts 1 kg per plant.
Na de pluk worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces in roestvrijstalen tanks voor een periode van 7 dagen. De verdere vergisting van de wijn geschiedt voor een periode van 13 dagen in stalen vaten met de schil onder een gecontroleerde temperatuur van 26/28 ° C. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Frans eiken vaten van 350 liter voor een periode van minimaal 12 maanden.
Lees meer over de Carmignano DOCG en Villa Capezzana.