Vino Nobile uit het Toscaanse stadje Montepulciano, befaamde wijnhuis Avignonesi, 93/100 Suckling
De bodems van de wijngaarden zijn van maritieme oorsprong met kalkrijke klei en zand uit het Pleistoceen. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 270 en 375 meter. De wijngaarden zijn deels aangeplant in de jaren '80 van de vorige eeuw en deels herplant rond 2008. De oude wijngaarden hebben een plantdichtheid van rond de 2.500 stokken per ha. De herplante wijngaarden zijn aangeplant met een dichtheid van rond de 7.000 stokken per ha. De stokken worden gesnoeid en geleid volgens het guyot systeem.
De druiven worden in de 2e helft van september tot begin oktober met de hand geplukt. De vergisting geschiedt spontaan met inheemse gisten. De vergisting geschiedt op de schil voor een periode van 30 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt, voor een periode van 18 maanden, deels traditioneel in grote Slavonisch eiken vaten en deels in eiken barriques van 225 ltr. en 500 ltr.
James Suckling 93/100 punten
A bright, pretty Vino Nobile showing rose petals, tulips and orange zest. Taut tannins draw out fine layers of firm tannins, coating the vibrant fruit in sparkling acidity. Medium-bodied and medium chewy. Crunchy on the finish. Drink now or hold.
Vino Nobile wijn spijs combinatie: Perfect bij een pasta met vleessaus van wildzwijn of gehakt, kipgerechten of bij half gerijpte kazen.
Over Avignonesi:
In 2009 is Avignonesi overgenomen door Virginie Saverys. Geboren in Gent in opgeleid als jurist, besloot zij haar hart te volgen en stapte over naar de wijnbouw in Toscane. Zij wilde er een ander bedrijf van maken, waarbij kwaliteit en tegelijkertijd omvormen naar dynamische wijnbouw. Het bedrijf maakt nu uitsluitend wijnen die echt authentiek zijn aan hun oorsprong, maar ook bijzonder en uniek. Het bedrijf heeft zo'n 170 ha aan wijngaarden, gelegen nabij het Toscaanse oude stadje Montepulciano.