ZUID-AFRIKAANSE WIJN

Sorteer producten op:
 •   Delheim - Chenin Blanc Wild Ferment - Stellenbosch - Zuid-Afrika

  Delheim - Chenin Blanc Wild Ferment - Stellenbosch - Zuid-Afrika

  92/100 punten Tim Atkin

  12,50
  9,50
  LEES MEER
 •   Blueprint Syrah - De Trafford - Zuid Afrika

  Blueprint Syrah - De Trafford - Zuid Afrika

  27,95
  22,50
  LEES MEER
 •   Pinotage - 21 Gables - Stellenbosch - Spier - Stellenbosch - Zuid-Afrika

  Pinotage - 21 Gables - Stellenbosch - Spier - Stellenbosch - Zuid-Afrika

  Robert Parker 88/100 punten

  25,45
  19,50
  LEES MEER
 •   Chenin Blanc - op hout gerijpt - Raats Family Wines - Stellenbosch

  Chenin Blanc - op hout gerijpt - Raats Family Wines - Stellenbosch

  RObert Parker 90/100 punten

  23,75
  19,50
  LEES MEER

Zuid-Afrika en wijn, 350 jaar van doorzetting en passie


Zuid-Afrika
 is uniek wat betreft het feit dat het exact kan aangeven wanneer ’s lands wijnbouw begon: op 2 februari 1659. De eerste gouverneur van de Kaap, Jan van Riebeeck, schreef destijds in zijn dagboek: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst”

Zuid-Afrika is een land in beweging, een jong, modern, ontwikkelingsland. Wijnbouw in Zuid-Afrika is er ook in mee gegaan met tot gevolg dat een flink percentage van alle aanplant relatief jong. Iets meer dan een derde van de totale aanplant is na 2003 aangeplant.

Er heeft een duidelijke verschuiving plaatsgevonden van volumeproductie naar het cultiveren van edele druivenrassen voor kwaliteitswijn waar terroir expressie boventoon voert.

De wijnbouw in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de westelijke Kaapprovincie (Western Cape). Western Cape is de op drie na grootste provincie van de negen die Zuid-Afrika telt. Het is qua oppervlakte ruim 3 keer de grote van Nederland. Zowel topografisch als klimatologisch is het een heel gevarieerde regio, met een band van bergruggen langs de zuidelijke kustlijn. De wijngebieden liggen bijna allemaal binnen twee à drie uur rijden vanaf de kust en ze profiteren optimaal van het overwegend mediterrane klimaat dat zo gunstig is voor druiventeelt.

Indien een Zuid-Afrikaanse wijn ‘Origin’ op het etiket voert, is deze onderhevig aan wettelijk vastgelegde regelgeving die garandeert dat de wijn ook werkelijk afkomstig is van die ‘Origin’ (herkomst). Bijvoorbeeld, indien de term Wine of Origin (of de afkorting W.O.) Robertson of Stellenbosch wordt gebruikt, verzekert dat de druiven gebruikt voor de desbetreffende wijn voor 100% afkomstig waren uit die specifieke herkomst. Om een jaartal te mogen voeren, dient 85% van de wijn uit het genoemde oogstjaar te komen. En indien een druivenras wordt vermeld, moet minimaal 85% van de wijn van dat ras gemaakt zijn.

De certificeringszegel op een fles vormt een absolute garantie naar de consument toe dat alle beweringen op de verpakking aangaande oogstjaar, druivenras en herkomst waar zijn, en dat de wijn van goede kwaliteit was toen deze werd beoordeeld voor certificering door de Zuid-Afrikaanse Wine and Spirit Board.

Alle Zuid-Afrikaanse wijnen in het assortiment van Villa Fattoria hebben een Wine of Origin aanduiding en natuurlijk ook de certificeringszegel.
 

W.O. Stellenbosch vormt de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, 


niet alleen omdat het een van de oudste gebieden is, maar ook vanwege de mooie wijnen, maar vooral de Bordeaux-blends, die hiervandaan komen.

W.O. Swartland en W.O. Elgin zijn twee gebieden om in de gaten te houden. Swartland omdat er veel oude wijngaarden zijn, de zogenaamde “old vines”. Hier wordt unieke wijnen geproduceerd van vooral Chenin Blanc, Syrah en Pinotage.

Elgin ligt aan de kust ten oosten van Kaapstad. De zeewind biedt altijd verkoeling die spannende wijnen met mooie zuren produceren. Niet verassend dat er veel Souvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir worden aangeplant. Maar vergeet niet een keertje een mooie Syrah of Syrah-blend van dit gebied te proberen. Een aanrader!

De meest aangeplante druivenrassen zijn chenin blanc (18,2%), colombard (11,8%), cabernet sauvignon (11,8%),syrah (10,5%), sauvignon blanc (9,6%), chardonnay (7,9%), pinotage (6,9%) en merlot (6,3%).
 

Chenin blanc verdient extra aandacht. 


Het is al lang 
dé witte druif van Zuid-Afrika, maar tegenwoordig steeds meer om de goede redenen; de druif is van werkpaard het paradepaard geworden. Er staat veel meer chenin blanc stokken in Zuid-Afrika aangeplant dan in zijn oorspronkelijke land van herkomst, Frankrijk: 18.200 hectare tegenover 9.800 hectare. Het heeft alles te maken met verbeterde kennis van wijnbouw en vinificatie, maar minstens zo veel met een verandering van visie of filosofie ten opzichte van Zuid-Afrikaanse wijn in het algemeen. Steeds meer producenten durven chenin blanc zijn terroir te laten uitdrukken, waardoor de natuurlijke diversiteit aan stijlen is toegenomen en de wijnen veel meer natuurlijke typiciteit hebben. Oudere stokken spelen hierin zeker een rol. Chenin blanc is er tegenwoordig in enorm uiteenlopende kwaliteiten en stijlen, van lichtvoetig tot serieus, wooded en unwooded, van ‘op het fruit gemaakt’ tot licht oxidatief.Chenin blanc is geen steen meer, maar de witte wijn die Zuid-Afrika in al zijn diversiteit kan uitdrukken.

De chenin blanc van Zuid-Afrika wordt vooral gekenmerkt door tropisch fruit geuren zoals ananas, banaan en mango, maar ook geuren van peer en honing. Het is wel een verschil met de chenin blanc uit de Loire waar tropisch fruit veel minder aanwezig is. Het komt vooral door de verschil in vinificatie tempraturen. In Zuid Afrika vindt vinificatie van chenin blanc meestal rond 10-12 °C plaats en in Frankrijk meestal rond 16-20 °C.
 

De Raats Chenin Blanc Original en Raats Chenin Blanc hout gerijpt uit het assortiment van Villla Fattoria zijn twee uitstekende voorbeelden van de verschillende stijlen chenin blanc die Zuid Afrika te bieden heeft.  Ook een aanrader is De Trafford Chenin Blanc, een mooie voorbeeld van terroir expressie.
 

Nog een druif die aandacht verdient is pinotage. Pinotage is een zaak van trots, Zuid-Afrika’s eigen variëteit.Pinotage is een in 1925 gecreëerde kruising van pinot noir en cinsaut (die toen Hermitage heette), maar er wordt pas sinds de vijftiger jaren wijn in commerciële hoeveelheden van gemaakt en pas sinds de jaren ’80 met serieuze bedoelingen. Dus werken met pinotage is in zekere zin nog steeds een work in progress en men leert nog steeds bij over de potentie van pinotage.

Pintotage is divers en varieert van een zachte, rood fruitige wijnen tot volle, donkere wijnen met een spicy touch. Een heerlijke begeleider van gegrilde vlees gerechten, maar ook lekker bij pittige curry gerechten. Juist de diversiteit van pinotage maakt pinotage een must voor iedere serieuze wijnliefhebber.
 

Het assortiment van Villa Fattoria biedt, naast chenin blanc en pinotage, ook andere zeer mooie wijnen uit Zuid-Afrika, zoals de De Trafford Blueprint Syrah, een Rhone-stijl syrah met karakter.  De Raats Cabernet Franc en de Raats Family Red Jasper zijn nog twee voorbeelden van de kwaliteit en spannende karakter van Zuid-Afrikaanse wijnen 
 

Zuid-Afrika heeft als wijnland zeer veel te bieden. Laat u verassen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »