Barolo Cru Bricco Fiasco - James Suckling 95/100 - Robert Parker 94/100
De wijngaard is totaal 1,5 ha groot en ligt op een hoogte van rond 250 meter. De grond is zeer kalkrijk.
De druiven worden handmatig geplukt. Na de pluk worden zij zacht geperst en ondergaan zij hun vergistingsproces in stalen vaten. Dit geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 22 dagen. De most wordt gedurende dit proces regelmatig rondgepompt.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in kleine eiken vaten.
Barolo wijn/ spijs combinatie: perfect bij een mooie lamsbout
James Suckling: 95/100 punten
Attractive red-cherry and spiced red-plum aromas, surrounded by nuances of tar and cedar. The palate has brisk acidity married with upright tannins, creating a juicy red-cherry surge through the finish. Good potential here. Try from 2022.
Robert Parker: 94/100 punten
The 2015 Barolo Bricco Fiasco is made with fruit from 80-year-old vines that were planted by Luigi Scavino's grandfather. This vineyard in Castiglione Falletto has more sand in the soil compared to Serralunga d'Alba, resulting in floral and fruity aromas. I love the deep inner intensity of this wine plus the pretty fruity contours that give it so much lift and buoyancy. The wine is immediately bright and forthcoming. Dusty mineral tones with integrated tannins appear on the long finish. The wine spends 24 months in mostly neutral barrique.