ABRUZZEN

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Italiaanse wijn kopen uit de Regio Abruzzen

 

Op basis van het klimaat en de ligging van zeeën en bergen kun je Italië in vijf zones indelen, t.w. het noorden, centraal italië, west italië, oost italië en de grote eilanden. Iedere zone bestaat uit meerdere regio´s. In de oostelijke zone vinden we de Marken, Abruzzen, Molise en Apulië. De oostelijke zone is een droog en warm gebied.

 

De Regio Abruzzen, in het Italiaans Abruzzo, is gelegen tussen de Adriatische zee en het gebergte van de Apennijnen. In dit deel zijn de Gran Sasso, Majella en de Monte Sibillini het meest aansprekend, met hoogtes tot aan 2.900 meter. De wijngaarden liggen hier tegen de hellingen die oostwaarts gericht zijn naar de Adriatische zee. Wind vanaf de zee zorgt voor verkoeling. De Apennijnen houden een groot deel van de klimaatinvloeden uit het westen tegen. Wijnen uit deze regio worden wel “Vini Adriatici” genoemd. De bodem bestaat vooral uit kalkhoudende klei.

 

Geografisch behoort de regio tot het midden van Italië, maar historisch en taalkundig maakt zij deel uit van Zuid-Italië.De regio grenst in het zuiden aan de regio Marken, in het westen aan Lazio en het zuiden aan Molise.

 

In de Regio Abruzzen is zeer geschikt voor de wijnbouw. De wijnbouw is hier dan ook al 2.500 jaar oud. De Romeinen waren grote liefhebbers van de wijnen uit de Abruzzen.De Abruzzen levert jaarlijks circa 3,5 miljoen hectoliter. Het wijngaardareaal bedraagt circa 32.00 hectare.

 

Druivenrassen

 

De Abruzzen wordt gezien als de bakermat van de montepulciano druif. Dat is hier ook het meest aangeplante rode ras. Voor witte wijnen is de trebbiano het meest aangeplante druivenras. Tevens staat hier Sangiovese (rood) en Pecorino (wit) aangeplant. De rode wijnen hebben het beste imago.

 

Montepulciano wijn (rood)

 

Dit is een vroeg rijpend ras. De montepulciano komt vooral voor aan de oostkust van Italië. Vaak geeft de Montepulciano sappige wijnen met veel kleur. Doordat de druif niet veel zuur of tannine heeft, geeft hij toegankelijke en vrij ronde wijnen. Om de wijnen toch meer karakter en houdbaarheid te geven, wordt er soms gekozen voor een assemblage met de sangiovese.

 

Trebbiano wijn (wit)

 

Dit is een zeer laat rijpend ras. Het is een productief ras in warme klimaatzones. De trebbiano heeft een hoge zuurgraad en relatief weinig suikers. De druif wordt vaak voor assemblages gebruikt zowel met witte als met rode wijnen. Trebbiano wijnen kunnen schitterend verouderen, waardoor de complexiteit van de wijn toeneemt.

 

Pecorino wijn (wit)

 

Pecorino is een Italiaanse witte druif die vooral geteeld wordt in Marche en Abruzzo. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd pecorino vanwege zijn lage opbrengsten bijna volledig verdrongen door de veel productievere trebbiano, maar hij is op het laatste moment gered. Sindsdien beleeft hij een revival. In koelere, hoger gelegen wijngaarden levert pecorino kwalitatief goede wijnen met zowel veel suikers als veel zuren. Ze zijn droog en mineraal van smaak, met aroma’s van acacia, jasmijn en soms wat zoethout. Toeval of niet, wijnen van pecorino smaken prima bij de gelijknamige Italiaanse schapenkaas.Herkomstgebieden

 

Montepulciano d´Abruzzo Colline Teramane (DOCG)

 

De Montepulciano uit het beste subgebied van de Abruzzen 'Colline Teramane' heeft sinds 2003 een DOCG erkenning. Deze wijn komt uit de heuvels van de provincie Teramo. Deze wijn moet minimaal 90% montepulciano  en maximaal 10% sangiovese bevatten. De verplichte rijpingstijd is twee jaar, waarvan ten minste één jaar op eiken houten of kastanje houten vaten . Hierna volgt nog een rijping op fles van tenminste zes maanden. Er wordt ook een Riserva versie op de markt gebracht. Voor de Riserva geldt een rijpingstijd van tenminste drie jaar.

 

Montepulciano d´Abruzzo (DOC)

 

De DOC Montepulciano d´Abruzzo is de belangrijkste wijn uit de streek. De wijngaarden liggen op de hellingen van de oostelijke heuvels  van de Apennijnen tot maximaal 600 meter hoogte. De wijnen worden gemaakt van van de Montepulciano druif, eventueel aangevuld met maximaal 15% sangiovese. Deze wijnen hebben een diepe robijnrode kleur, met de nodige structuur door de tannine, maar zijn tegelijk zacht, soepel en rond. Het is een goede wijn met een wettelijk minimum alcoholgehalte van 12%. De wijnen van Podere Castorani komen uit de Montepulciano d'Abruzzo DOC.  

 

Cerasuolo d´Abruzzo (DOC)

 

Er wordt ook een droge, karaktervolle rosé geproduceerd door de schillen van de montepulciano druif kort op de most te laten. De kersenrode rosé wordt Cerasuolo genoemd.

 

Trebbiano d´Abruzzo (DOC)

 

In de Abruzzen wordt ook veel witte wijn geproduceerd. De belangrijkste druivenrassen zijn de trebbiano d´abruzzo en de trebbiano toscano. Het is een strogele wijn met een opvallende geur en een evenwichtige droge smaak. Ontdek de schitterende witte wijnen uit de Abruzzen van Podere Catsorani met een uitstekende prijs / kwaliteit.

 

Koop veilig online de beste wijnen uit de Abruzzen bij fattoria.nl

 

Bij fattoria.nl bent u verzekerd van de beste Italiaanse wijnen. Wij selecteren onze wijnen zorgvuldig op prijs en kwaliteit. Hiervoor maken wij onder meer gebruik van ons ervaren vinologen proefpanel. Wij kennen de wijnboeren persoonlijk. Hebben ze bezocht en kennen hun wijnen. Alleen zo kunnen wij voor u de beste Italiaanse wijnen selecteren.

 

Wij zijn er zeker van dat wij de beste kwaliteit leveren. U krijgt bij ons dan ook de allerbeste garantie. U ontvangt bij fattoria.nl een retour/omruilgarantie van 26 weken. Zo heeft u 100% zekerheid dat u de beste wijnen in huis haalt. Proef&Geniet van de mooiste Italiaanse wijnen. Wilt u advies? Wij helpen u graag! Bel naar: 030 - 66 212 83 of stuur een whatsapp naar 06 516 08 449.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »