SANGIOVESE
Druif: Sangiovese
De Sangiovese is een van de meest aangeplante druivenrassen van Italië. De druif komt vooral voor in de Regio’s Toscane, de Marken, Emilia-Romagna, en Umbrië.
De druif kent vele verschillende klonen, die allen tot een enigszins verschillende smaak in de wijn zorgen. Kenmerkend voor de Sangiovese druif is het bijzonder fruitige karakter, vooral bessen, pruimen, kruiden, frisse zuren en stevige tannines. In het algemeen heeft een goed gemaakte wijn van Sangiovese druiven een lang bewaarpotentieel. De Sangiovese heeft in het algemeen een relatief lage opbrengst en de druiven rijpen pas laat in het seizoen.
De Sangiovese heeft vooral grote bekendheid gekregen door de Chianti wijnen. De wijnen uit de Chianti Classico en de Chianti Colle Senesi. De Sangiovese is de druif in de kloon variant Sangiovese Grosso voor de Brunello di Montalcino. En in de variant Prugnolo Gentile in de Vino Nobile di Montepulciano.
In de Regio de Marken wordt de Sangiovese veelal gemaakt in een blend met de Montepulciano druif. In de Regio Umbrië maakt de Sangiovese deel uit van de Montefalco rosso, waar hij wordt geblend met de Sagrantino. Maar ook in de Regio Emilia Romagna worden voortreffelijke Sangiovese wijnen gemaakt. Het gebied ligt even ten zuidoosten van de stad Bologna. Deze kloon staat inmiddels ook aan de basis van de vele schitterende Toscaanse Sangiovese wijnen.