Brunello di Montalcino DOCG - Vecchie Vigne 2015 - Siro Pacenti - 100/100 James Suckling - Nummer 1 - Beste Wijn 2019
Elegante Brunello met een grote complexiteit en fijne zachte tannines De druiven komen van stokken aangeplant in de begin jaren ’80. De druiven zijn uitsluitend Sangiovese Grosso met een uiterst lage productie van slechts 800 tot 1.000 gram per plant.
De wijngaarden worden uitsluitend handmatig bewerkt. Bij Siro pacentie wordt gewerkt met groot respect voor natuur en milieu. Na de handmatige oogst van de druiven worden deze zacht geperst. De vinificatie geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur in stalen vaten. De opvoeding van de wijn geschiedt in eiken vaten van 225 liter voor een periode van 24 maanden. Vervolgens ontwikkelt de wijn zich nog minimaal 24 maanden op de fles alvorens deze op de markt komt.
De wijngaarden worden uitsluitend handmatig bewerkt. Bij Siro pacentie wordt gewerkt met groot respect voor natuur en milieu. Na de handmatige oogst van de druiven worden deze zacht geperst. De vinificatie geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur in stalen vaten. De opvoeding van de wijn geschiedt in eiken vaten van 225 liter voor een periode van 24 maanden. Vervolgens ontwikkelt de wijn zich nog minimaal 24 maanden op de fles alvorens deze op de markt komt.
Siro Pacenti Brunello is niet gefilterd om zo een maximale expressie te krijgen.
Het is dringend aanbevolen de wijn te decanteren.James Suckling: 100/100
This is very intense on the nose with blue fruit, cool stones, brambleberries and blackberries. Wet earth, too. Full-bodied and extremely dense and powerful with a super center palate of fruit and ripe yet compact tannins. Lightly chewy and expressive. Superb transparency and integration. Goes on for minutes. One of the best Brunellos I have tasted in my career. Try after 2021, but already amazing.
Robert Parker: 94/100 punten
The Siro Pacenti 2015 Brunello di Montalcino Vecchie Vigne remains one of the most contemporary wines to emerge from this sun-kissed appellation in southern Tuscany. You taste the richness and suppleness of its dark fruit and abundant blackberry. However, the wine also offers hints of exotic spice, savory tobacco and even a touch of talc powder or buttered popcorn that comes from the oak (it sees 24 months in French barrique). Indeed, this wine's lactic signature remains strong. This adds to the distinctively creamy, viscous and rich nature of the full-bodied mouthfeel. Fruit comes from old vines ranging from 35 to 50 years old. Stylistically, some of the intricacies of Sangiovese are sacrificed in the name of texture and density.