VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

De Vino Nobile di Montepulciano komt uit het oude Toscaanse stadje Montepulciano, gelegen nabij Siena. Het is van oudsher de wijn van aristocraten, notabelen. In 1980 kreeg de wijn het DOCG keurmerk. De Vino Nobile wordt (minimaal 70%) gemaakt van de Prugnolo Gentile druif, een kloon van de Sangiovese druif, aangevuld met Canaiolo en Mammolo druiven. Tegenwoordig voegen veel producenten nu de Merlot druif toe.   

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Vino Nobile kopen

De Vino Nobile is de wijn van de aristocraten, notabelen. Het oude stadje Montepulciano, gelegen nabij Siena, was de parel van Italie in de 16e eeuw en de plaats voor de notabelen, artiesten en pauzen. Om een mooiere wijn te maken dan elders in Toscane is in die tijd de basis gelegd voor de Vino Nobile.

De eerste vermelding van opmerkelijke wijnen uit Montepulciano dateert uit de achtste eeuw. Schrijver Francesco Redi prees de wijnen in zijn beroemde gedicht Bacco di Toscana uit 1685. Thomas Jefferson, die misschien wel de meest verfijnde en bereisde smaakpapillen van zijn tijd had, schreef in 1816: "Voorlopig beperk ik mij tot het fysieke gebrek aan een goede Montepulciano..., aangezien dit een zeer favoriete wijn is, en de gewoonte de lichte en hoog gearomatiseerde wijnen tot een levensbehoefte van mij heeft gemaakt".

De Vino Nobile is een blend gemaakt met als basis Prugnolo Gentile, een kloon van de Toscaanse Sangiovese. De Prugnolo Gentile is de basis (minimaal 70%) voor de Vino Nobile. Authentiek werd aan de Prugnolo Gentile de Canaiolo Nero en Mammolo, authentieke locale druivenrassen toegevoegd. De moderne producenten maken de Vino Nobile tegenwoordig ook met Merlot.  

De Vino Nobile was een zeer succesvolle en geliefde wijn bij velen. Begin jaren zestig was de belangstelling voor deze wijn sterk afgenomen. Met subsidie van de Europese Unie wordt in 1966 een start gemaakt met de herplant van de wijngaarden, om zo weer naar een betere kwaliteit te komen. In 1966 krijgt de Vino Nobile de DOC status en in 1980 heeft de Vino Nobile di Montepulciano de DOCG status gekregen.

Kenmerken Vino Nobile wijn:

Het is diep robijnrode wijn met lichte reflecties. De geur is intens maar ook delicaat met heerlijke hints van amandel, kersen en pruimen. De smaak is mooi droog, mooi in balans. De wijn heeft fijne tannines en een mooie lange afdronk. De Vino Nobile rijpt voor minimaal 14 maanden in eiken vaten en mag pas na 2 jaar op de markt worden gebracht. De meeste producenten maken ook een Vino Nobile Riserva. Deze krijgt een rijping van minimaal 30 maanden in eiken vaten.

Wijn/spijs combinatie Vino Nobile di Montepulciano

Perfect bij gebraden (rund)vlees gerechten, lamsvlees, BBQ, en half rijpe, pittige kazen. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »