TRENTINO

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

TRENTINO WIJN

 
Ingebed tussen 2 belangrijke wijngebieden ligt de Regio Trentino, de buren zijn namelijk de Regio Friuli en de Regio Alto-Adige. Hoewel er officieel wordt gesproken van Trentino-Alto Adige zijn het in de praktijk twee afzonderlijke wijngebieden. Trentino is het zuidelijke deel rond de hoofdstad Trento. Alto Adige ligt bij Bolzano in het noorden, op het hogere gedeelte rond de rivier Adige.
 
Beide streken liggen wel tussen het schitterende gebergte van de Dolomieten. Tussen de bergen is de vallei vlakker dan vlak en men kan zich zomaar voorstellen dat hier een paar honderd miljoen jaar geleden een zee was. En zo was het ook. Sinds een jaar of tien is de streek van appelteelt overgeschakeld naar grotendeels druiven. Door het vele gebergte is maar een beperkt gedeelte van het land beschikbaar voor wijn- en/of tuinbouw. De streek staat ook bekend om zijn fruitteelt, druiven groeien nu waar vroeger tuinbouw was. Vaak wordt het gecombineerd, vandaar dat je veel het pergola systeem ziet.
 
Het terroir van Trentino lijkt veel op dat van Alto Adige, hoewel het in het algemeen zo'n 150 meter lager ligt en iets minder wordt gedomineerd door de bergen. Niettemin wordt het nog steeds gekenmerkt door de alpine bergtoppen die vele duizenden meters boven de Adige-vallei bodem uitsteken. De pieken en ruggen bieden bescherming tegen de elementen, werpen een regenschaduw over de vallei en kanaliseren warme luchtstromen door het landschap terwijl het land opwarmt en afkoelt in de loop van de dag. Deze betrouwbare bergwind houdt wijngaarden vrij van ongewenste rot- en schimmelziekten.
 
Het klimaat, wordt gekenmerkt door grootschalige temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de periode waarin druiven rijpen, heeft tot gevolg dat lokale wijnen mooie zuren en  hun eigen boeket hebben.
 
De bijzondere aard van de omgeving, die wordt gekenmerkt door gebieden met klimatologische kenmerken, variërend van sub-mediterraan (Valle dei Laghi, Valle del Sarca) tot continentaal (Vallagarina, Val d'Adige, Piana Rotaliana) en alpine (Val di Cembra) , heeft geleid tot de productie van een oneindig aantal combinaties. Strenge productiemethoden, samen met efficiënte en moderne productbescherming en -distributie betekent dat de geproduceerde wijnen van een meer dan uitstekende kwaliteit zijn. Het wijnbouwgebied van Trentino is in de afgelopen tien jaar sterk veranderd, in het voordeel van de witte variëteiten, die momenteel zo rond de 50% van de oogsten vertegenwoordigen.
 
De DOC-structuur in Trentino bestaat uit een grote regionale DOC (met de titel Trentino, verleend in 1971) en verschillende kleinere DOC's die zich op specifieke gebieden en stijlen richten. Dit zijn Teroldego Rotaliano, Caldaro (Kalderer in het Duits), Casteller en Valdadige (Etschtaler).
 
De wijnbouw van Trentino is in handen van grote coöperaties. Trentino staat bekend om zijn betaalbare en fruitige wijnen. Het klimaat van Trentino is zeer zacht: meer dan 150 dagen per jaar is het er warmer dan 15°C. De neerslag is zeer gunstig: gemiddeld iets meer dan 700 millimeter per jaar, vooral in de maanden april, juni en november. De herfst is lang en warm. De gemiddelde hoogte van de wijngaarden is 700 tot 800 meter. Sommige van de wijngaarden zijn spectaculair gelegen.

 

Wijn Trentino

 

Wijnboeren uit Trentino

 
De 10.500 hectare tellende streek telt enorm veel druiven telers; 69% heeft minder dan 1 hectare. Daardoor hebben coöperaties zoals Cavit en MezzaCorona een grote rol. MezzaCorona werkt met 1500 telers en beheert in totaal 3000 hectare. MezzaCorona is de grootste producent van pinot grigio in de wereld. Van het areaal valt 90% onder DOC. Dat is veel. In Noord Italië is dat 44% en in geheel Italië 33%. 75% van de productie is wit. Ongeveer 12.200 bedrijven zijn betrokken bij de wijnbouw in Trentino, waarvan er slechts 7.900 wijn verkopen. Ongeveer 6.600 van deze werken met coöperatieve verenigingen van wijnbouwers, 1.150 met particuliere wijnbouwbedrijven en slechts 150 wijnbouwers maken hun eigen wijn. 76% van de druiven wordt in wijn verwerkt door coöperaties van wijnbouwers, 18% door industrieën.

 

Diversiteit wijnen Trentino

 
De Trentino DOC beslaat de Adige-vallei van Avio in het zuiden tot Mezzocorono in het noorden, evenals verschillende zijdalen zoals die van de rivieren Sarca en Avisio. De portfolio is gebaseerd op een breed scala van variëteitswijnen: er worden er 20 gespecificeerd, gemaakt van een combinatie van de klassieke Trentino-Alto Adige-variëteiten Schiava, Teroldego en Lagrein, en internationale variëteiten, waarvan Pinot Grigio, Chardonnay en Pinot Nero het meest worden gebruikt.
 
Voor rode wijnen wordt de lokale druiven,  Marzemino en Teroldego, evenals Cabernet, Pinot Nero, Merlot en Lagrein gebruikt. De meest gekweekte rode druif in Trentino is de Schiava, die een speciale, lichte tafelwijn produceert en vaak wordt verwerkt tot een rosé.
 

Teroldego Rotaliano Doc, de "prins" van Trentino-wijnen, worden geteeld op de Rotaliana-vlakte in de Valle dell'Adige ten noorden van Trento. Het levert een intens fruitig en donker gekleurde wijn op.

 

De lokale variëteit Marzemino is een van de weinige wijnen die specifiek in een opera wordt genoemd, in dit geval Don Giovanni - hij drinkt een glas van marzemino wijn voordat hij naar de hel gaat.  Marzemino wordt vaak gemaakt als een zoet, licht bruisend bleekrood wijn. Droge, houtgelagerde wijnen van de Marzemino komen de afgelopen jaren ook vaker voor.

 

Trentino Cabernet wijn kunnen worden gemaakt van elke combinatie van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Carmenere. Hoewel dit het doel van de rassenetikettering verslaat (die Italië nu steeds vaker gebruikt als reactie op consumententrends), geeft het wijnboeren meer vrijheid om te experimenteren met blends van deze drie druiven zonder de verhandelbaarheid van de Cabernet-naam te verliezen. De standaard rode Trentino Rosso wordt ook gemaakt van de Cabernet-druiven met  Merlot eraan toegevoegd om er een bijna complete Bordeaux-blend van te maken. De witte tegenhanger, Trentino Bianco, heeft Chardonnay en Pinot Bianco als basis, met Sauvignon Blanc, Muller-Thurgau en Manzoni Bianco als toegestane assistenten.

 

Merlot en Cabernet zijn twee variëteiten die tegen het einde van de vorige eeuw in Trentino werden geïntroduceerd. Wanneer ze afzonderlijk worden gebruikt, geven de druiven hun naam aan de wijn. Momenteel is meer dan 50% van alle witte druiven geteeld in Trentino Chardonnay. Naast het produceren van een witte, droge wijn, de Chardonnay Trentino Doc, worden de druiven gebruikt bij de productie van de Spumante Trento Classico mousserende wijn.

 

In de Valle dei Laghi wordt Nosiola gebruikt voor de productie van Vino Santo Trentino Doc, een speciale dessertwijn die is geproduceerd volgens oude technieken voor het maken van wijn. Andere dessertwijnen zijn Moscato Giallo en Moscato Rosa, Trentino Doc White en Rosé Muscatel-wijnen, gemaakt van de Muscat-druif.

 

De witte druif Nosiola komt alleen in Trentino voor. De wijn hiervan zijn te vinden mét en zonder hout of in een zoete versie. Verder wordt er nog Vin Santo gemaakt van Nosiola waarbij de druiventrossen drogen en de wijn zeer lang fermenteert en een Grappa de Trentino die wordt gemaakt volgens de methode ‘discontinuous bain-marie’.

 

Trentino wijngebieden 

 

De hoofdstad Trento

 

Trento, de hoofdstad van de Regio Trentino, is een mooie kleine stad en nog niet overlopen door het massatoerisme. Het 18 jaar durende Concilie van de Contrareformatie werd in 1545 hier gehouden. Als je door de statige straten van Trentino loopt, kun je je goed voorstellen hoe hier eeuwen geleden eerwaarde heren in paarse gewaden liepen. Vanuit heel Europa kwamen religieuzen naar Trento en deden zich tegoed aan de plaatselijke wijn – water had destijds nog niet de status die het nu heeft, er werd de hele dag wijn gedronken – en namen hun ervaringen weer mee naar het gebied waar ze vandaan kwamen. Ze dronken waarschijnlijk rode Marzemino en Teroldego wijn. Twee thans minder bekende druivenrassen die je alleen in Trentino tegenkomt.

 

Trento DOC wijn bestellen

 

De mousserende appellation is één van de visitekaartjes van Trentino. Trento DOC is na Champagne de tweede grootste producent van methode Traditionelle. De regels zijn zelfs wat aangescherpt voor het wijngebied. De druiven zijn vaak pergola getraind en uiteraard hand geplukt, tweede fermentatie op fles, 15 maanden rijping voor non vintage, 24 maanden voor een vintage een 36 maanden voor een reserva. Toegestane druiven zijn chardonnay, pinot bianco, pinot nero en pinot meunier. Het overgrote deel wordt binnen Italië geconsumeerd. 95% wordt door grote jongens als Ferrari, Rotari, Cesarini en Cavit gemaakt, 5 % door andere producenten. Ferrari heeft – nog steeds – een zeer goede reputatie, de vintages zijn ‘outstanding’.

Trentino is door zijn relatieve onbekendheid aantrekkelijk om te bezoeken. Als wijn en toeristenstreek is er genoeg te ontdekken. Het landschap is schitterend, de keuken goed en met de wijncultuur zit het wel snor.

 

Wijn Trentino Castel Beseno

 
Trentino Castel Beseno (ook bekend als Trentino Beseno) is de titel die wordt gebruikt voor witte wijnen gemaakt onder de regionale DOC van Trentino, met name van druiven die zijn geteeld in het deelgebied Castel Beseno. Deze titel is alleen beschikbaar voor Trentino Superiore-wijnen.
 
Terwijl de algemene Trentino-titel veel wijnstijlen omvat (rood, rose, wit, variëteiten en zoete vin santo), is de naam Trentino Castel Beseno uitsluitend voorbehouden aan witte wijnen gemaakt van Moscato Giallo (gele muscat), afkomstig van druiven die zijn geteeld in de gemeenten van Besenello en Calliano. De wijnen zijn licht goud van kleur, soms zoet en tonen klassiek honingachtige, florale aroma's.

 

Wijn Trentino Isera kopen

 

Trentino Isera is de titel die wordt gebruikt voor witte wijnen gemaakt onder de regionale DOC van Trentino, met name van Marzemino-druiven die zijn geteeld rond de gemeenten Isera en Villa Lagarina, net ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Trento. 

De Isera-titel mag alleen worden geclaimd door wijnen die al in aanmerking komen voor de Trentino Marzemino Superiore-titel en zijn gemaakt van de wijngaarden in de wijnbouwzone Isera.

De variëteit Marzemino heeft laatrijpende rode druiven en wordt bijna uitsluitend geteeld in Trentino-Alto Adige. Een van de synoniemen is Uva Tedesca (wat 'Duitse druif' betekent), die dient als een herinnering aan de complexe geopolitieke geschiedenis van deze regio en de ligging tussen Italië en de Germaanse landen.

 

Wijn Trentino Sorni

 

Trentino Sorni is de titel die wordt gebruikt voor rode en witte wijnen gemaakt onder de regionale DOC van Trentino, met name van wijngaarden rond de gemeenten van Lavis (waarvan Sorni een parochie gemeente is), Giovo en San Michele all'Adige, de thuishaven van de zeer gerespecteerde wijnbouwschool, het Istituto Agrario di San Michele all'Adige. 

 

Witte Trentino Sorni Bianco-wijnen worden gemaakt van Muller-Thurgau, Nosiola, Sylvaner, Pinot Bianco, Pinot Grigio en Chardonnay. Zijn rode (rosso) tegenhanger is gebaseerd op een traditionele en lokale mix van Teroldego, Schiava (Schiava Gentile, Schiava Grigia en Schiava Grossa) zijn allemaal gedekt) en Lagrein.

 

De wijnstreek Sorni bevindt zich op een bevoorrechte locatie op de hellingen die Giovo overzien. Deze genieten typisch van een zuidelijk of zuidwestelijk aspect, wat betekent dat ze het beste uit de ochtendzon halen en niet direct worden blootgesteld aan de onvergeeflijke hitte van zomermiddagen. Trentino kan worden omringd door met sneeuw bedekte bergen, maar de juli-middagen behoren tot de warmste van het Italiaanse schiereiland. De naar het westen gerichte hellingen dichter bij San Michele all'Adige kijken uit op de Adige-vallei en dragen de kracht van de hitte van de middag. De wijnen uit deze wijngaarden zijn merkbaar rijker en rijper van stijl dan die van Giovo.

Regio Trentino, uniek en speciaal. Het gaat allemaal om het terroir: de intuïtie van de mens plus de eigenaardigheid van de bodem.

 

Koop veilig online de beste wijnen uit Trentino bij fattoria.nl

 

KLANTEN WAARDEREN VILLA FATTORIA MET EEN 9,3

√ wijnen per fles te bestellen;

√ wijnen op voorraad;

√ de beste selectie Italiaanse wijnen;

√ 180 dagen retourgarantie

√ gratis verzending boven € 75, ook naar Belgie;

√ veilig betalen met Ideal, Paypal, CreditCard, Bancontact, MrCash, KBC, Belfius en Sofort Banking;

√ orders worden op werkdagen verwerkt tot 22.00 uur en de volgende dag bezorgd;

√ bestel nu uw wijn en kies zelf de dag van bezorging;

√ niet thuis? Laat uw wijn afleveren bij één van de 2.500 afhaalpunten van PostNL

extra korting met onze spaarpunten

 

Bij fattoria.nl bent u verzekerd van de beste Italiaanse wijnen. Wij selecteren onze wijnen zorgvuldig op prijs en kwaliteit. Hiervoor maken wij onder meer gebruik van ons ervaren vinologen proefpanel. Wij kennen de wijnboeren persoonlijk. Hebben ze bezocht en kennen hun wijnen. Alleen zo kunnen wij voor u de beste Italiaanse wijnen selecteren.

 

Heeft u vragen? Wilt u hulp bij het maken van uw wijnkeuze? Wij helpen u graag. Wij importeren de meeste wijnen zelf en kennen alle wijnboeren en hun wijnen. Alleen zo kunnen wij u het allerbeste advies geven. Bel naar: 030 - 66 212 83 of stuur een whatsapp naar 06 516 08 449.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »