DRUIF: NEBBIOLO
Druif: Nebbiolo
De Nebbiolo druif is na de Pinot Noir een van de meest verleidelijke druivenrassen. Veel wijnproducenten in de wereld proberen de druif in hun regio aan te planten, maar de Nebbiolo is een zeer kieskeurige druif. Ook in het thuisland van de Nebbiolo druif wil hij in bepaalde gebieden niet tot grote hoogte komen.
De Nebbiolo dankt haar wereldwijde faam aan de Koning der Wijnen, de Barolo, die voor 100% is gemaakt van de Nebbiolo druif. De druif is een authentieke druif komend uit de Regio Piemonte. De druif vind je dan vooral in de Langhe. De druif rijpt laat en is zeer gevoelig om in de juiste grondsoort te worden aangeplant. De Nebbiolo staat graag in een kalkrijke mergelgrond, of zanderige grond waarbij de wijngaard niet te hoog mag liggen en een goede ligging heeft ten opzichte van de zon.
Schitterende Nebbiolo wijnen komen uit de streek van de Barolo, de Barbaresco en de Roero. Ook hier is sprake van verschillende kloon varianten, die het beste resultaat geven aan de grondsoort in deze gebieden. De druif rijpt heel laat. Eerst moet de herfst mist de over de druiven zijn geweest. Dit is dan ook de verbinding met de naam van de druif. In het Italiaans is mist Nebbia.
Goed gemaakte Nebbiolo wijnen kunnen veelal wel tot zo’n 30 jaar verouderen. De rijping van de “ grote” wijnen geschiedt voor langere tijd in Frans eiken barriques, of grote Sloveens eiken vaten.