DRUIF: NEBBIOLO
-
Sassella Stella Retica Riserva - Valtellina Superiore DOCG - Ar.Pe.Pe.
Uitmuntend Gambero Rosso - 4 van 5 druiventrosjes Bibenda
36,9534,95BESTEL -
Barolo DOCG - Castiglione Faletto - Cru Parussi - 2015 Sordo Giovanni
James Suckling 95/100 - Uitmuntend Gambero Rosso (2013)
41,7539,75BESTEL -
Barolo DOCG - Novello - Ravera Cru -2015 - Elvio Cogno
95/100 James Suckling - 94/100 Robert Parker
74,50BESTEL -
Barolo DOCG - Serralunga d'Alba - Cru Gabutti 2015 - Sordo Giovanni
Cru Barolo Serralunga
41,7539,75BESTEL -
Barolo DOCG - Commune di Barolo - Cru Ravera 2013 - Sordo Giovanni
Uitmuntend Gambero Rosso - James Suckling 92/100
41,7539,75BESTEL -
Barolo DOCG - Verduno - Cru Monvigliero - 2013 - Sordo Giovanni
Uitmuntend Gambero Rosso - James Suckling 93/100
41,7539,75BESTEL -
Barolo DOCG - Montforte d'Alba - Cru Perno - 2013 - Sordo Giovanni
Uitmuntend Gambero Rosso - James Suckling 91/100
41,7539,75BESTEL -
Ornato Cru Barolo DOCG - 2015 - Pio Cesare
98/100 punten - Gambero Rosso hoogste waardering
109,95BESTEL
Druif: Nebbiolo
De Nebbiolo druif is na de Pinot Noir een van de meest verleidelijke druivenrassen. Veel wijnproducenten in de wereld proberen de druif in hun regio aan te planten, maar de Nebbiolo is een zeer kieskeurige druif. Ook in het thuisland van de Nebbiolo druif wil hij in bepaalde gebieden niet tot grote hoogte komen.
De Nebbiolo dankt haar wereldwijde faam aan de Koning der Wijnen, de Barolo, die voor 100% is gemaakt van de Nebbiolo druif. De druif is een authentieke druif komend uit de Regio Piemonte. De druif vind je dan vooral in de Langhe. De druif rijpt laat en is zeer gevoelig om in de juiste grondsoort te worden aangeplant. De Nebbiolo staat graag in een kalkrijke mergelgrond, of zanderige grond waarbij de wijngaard niet te hoog mag liggen en een goede ligging heeft ten opzichte van de zon.
Schitterende Nebbiolo wijnen komen uit de streek van de Barolo, de Barbaresco en de Roero. Ook hier is sprake van verschillende kloon varianten, die het beste resultaat geven aan de grondsoort in deze gebieden. De druif rijpt heel laat. Eerst moet de herfst mist de over de druiven zijn geweest. Dit is dan ook de verbinding met de naam van de druif. In het Italiaans is mist Nebbia.
Goed gemaakte Nebbiolo wijnen kunnen veelal wel tot zo’n 30 jaar verouderen. De rijping van de “ grote” wijnen geschiedt voor langere tijd in Frans eiken barriques, of grote Sloveens eiken vaten.