Barolo DOCG - Castiglione Faletto - Vier Sterren, Trosjes Italiaanse Sommelier
Geen cru maar een selectie van druiven van de wijngaarden gelegen in Castiglione Falletto (finesse) en Serralunga d'Alba (krachtig). Het beste van 2 werelden vind je in deze klassieke Barolo, Licht zoete noten in de neus, kers, zwarte bessen en zoethout, viooltjes, kleine bessen, moerbeien, munt, hars, fijne kruiden en zoethout. De smaak is intens, harmonieus, heerlijk rood fruit, krachtige maar tegelijk ook zachte, fruitige tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De 100% Nebbiolo druiven van deze Barolo komen van verschillende (totaal ruim 5 ha.) wijngaarden gelegen in Castiglione Faletto en Serralunga d'Alba, het hart van de Barolo DOCG. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 370 meter. De wijngaarden zijn in de tachtiger jaren van de vorige eeuw aangeplant met een plantdichtheid van 4.400 planten per ha. Deze Barolo werd voor het eerst geproduceerd in 1920.
De druiven worden, na een zorgvuldige selectie, in oktober, handmatig worden geplukt. De geplukte druiven worden in kratten gelegd met een maximum van 15 kg. per krat. De kratten worden naar de wijnmakerij gebracht waar zij zacht worden geperst. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten met behulp van inheemse gisten bij een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 4 tot 5 weken. De verdere rijping van de wijn geschiedt in grote eiken vaten voor een periode van 24 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Bij het bottelen van de wijn wordt deze niet gefilterd. Hierdoor kan de wijn zich verder mooi op de fles doorontwikkelen. Op de fles blijft de wijn nog voor minimaal 12 maanden in de kelders van het domein voor verdere verfijning.
Beste van 2 werelden Barolo wijn/spijs combinatie: Perfect bij gebraden-, gegrild-, vleesgerechten, wild, risotto met paddenstoelen en truffel.
Robert Parker: 93/100 punten
Azelia's classic 2016 Barolo shows a spicy or savory personality with accents of laurel leaf, eucalyptus and clove. Those are some of the high notes that hover over a core of dark fruit and dried blackberry. On the Nebbiolo scale, this wine takes us to a sultry side of the variety, with slightly more fruit weight, texture and pronounced black fruit. If you are choosing your Barolo according to a possible pasta or meat pairing, this would be the meat wine. Azelia's classico Barolo is a blend of fruit from seven single vineyards, with 30% of the total from Castiglione Falletto and 70% from Serralunga d'Alba. A big portion comes from the Cerretta and Broglio sites, with 50-year-old vines.