ALTO-ADIGE

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Italiaanse Wijn uit de Regio Alto-Adige

 

De Regio Alto-Adige, of te wel Zuid-Tirol (Südtirol), ligt in het noorden van Italië, ten zuiden van de Oostenrijkse regio Tirol. De wijngaarden liggen in het algemeen op grote hoogten deels Alpen en deels nabij de Dolomieten. De wijnbouw in dit gebied gaat terug tot ver voor onze jaartelling. De wijngaarden zijn gelegen op de steile hellingen van de bergen. De Regio Alto Adige staat vooral bekend om haar schitterende witte wijnen. Door de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht krijgen de wijnen mooie zuren en elegante aroma's. Heerlijk frisse wijnen. 

 

Zo goed als de gehele regio bergachtig waarbij het klimaat grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen vertoont. Door deze grote temperatuursverschillen krijgen de druiven heerlijk gevarieerde en complexe aroma's, terwijl ze elegant en verfijnd blijven. De wijnen vanuit alto Adige onderscheiden zich zo nadrukkelijk ten opzichten van de Italiaanse wijnen uit de andere Regio's. De hoofdstad van Alto Adige is Bolzano (Bozen, in het Duits), dat op een dalbodem tussen de Alpen ligt op een hoogte van 265 meter.

 

Hoewel de Regio Alto-Adige geen wijnen heeft met het DOCG keurmerk, is de gemiddelde kwaliteit van de daar geproduceerde wijnen behoorlijk hoog, en hun wijnen zijn zeer gewild bij Italiaanse wijnliefhebbers.

 

De wijngaarden zijn aangeplant op de hellingen langs de rivier de Adige, en liggen tussen de 300 en 650 meter. Vooral van de hoog gelegen wijngaarden komen druiven met een mooie complexiteit en finesse.

 

Alto-Adige is een van de kleinste wijngebieden in Italië. Wijncultuur en traditie zijn nauw met elkaar verbonden in deze regio aan de zuidkant van de Alpen. Ontelbare generaties wijnbouwers hebben de geschiedenis van de wijnbouw beïnvloed in Alto-Adige, waar prachtige wijngaarden, met een achtergrond van met sneeuw bedekte bergen, synoniem staan voor unieke wijnen van hoge kwaliteit.

Archeologische opgravingen wijzen op het bestaan van de wijnbouw lang voordat de Romeinen de Adige-vallei bezetten. Vele verschillende bevolkingsgroepen hebben zich in de loop van de tijd gevestigd en hebben de regio beïnvloed, met name de Beierse en Zwabische bisdommen en abdijen die wijnstokken verbouwden en wijnbouw ontwikkelden in Alto Adige. Vandaag zijn er ongeveer 12.500 hectare wijngaard geplant langs de Adige en Isarco rivier.

 

Terwijl Alto Adige slechts 0,7% van de totale productie van Italië vertegenwoordigt, is het land van mening dat wijn een DOC-aanduiding verdient: 98% van zijn wijnen vallen in deze categorie. De regio heeft verschillende soorten producenten, van kleine onafhankelijke wijnboeren tot grotere wijndomeinen en coöperatieve wijnhuizen. Vijftien coöperatieve wijnmakerijen produceren bijna 70% van de wijn in de regio. De resterende 30% wordt geproduceerd door onafhankelijke wijnboeren.

 

De kracht van zon en bodem voor de wijnen uit de Regio Alto-Adige

 

De relatief kleine wijnbouw regio Alto Adige met zijn unieke variëteit heeft precies het nodige karakter voor unieke wijnen om grote bijval te krijgen. Uniek in Italië is het feit dat er in Alto-Adige ongeveer twintig verschillende druivenrassen groeien. Dit gebeurt op slechts 5.400 hectare wijnbouwzones, met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van ongeveer 350.000 hectoliter wijn.

 

In Alto Adige is het samenspel van bodem en klimaat gewoon perfect voor de wijn: een mild, alpine continentaal klimaat met meer dan driehonderd dagen zon per jaar; in het noorden, de Alpen, die de wijngaarden van Alto Adige beschermen tegen de koude wind, terwijl in het zuiden het land open is, waardoor de warme luchtstromen van het Gardameer en de Middellandse Zee hun effect hebben op de wijnbouwzones. Alto Adige is een gevarieerde regio met klimaat- en bodemvariaties, zelfs binnen de kleinste plaatsen. De regio is gezegend met meer dan 300 dagen zon per jaar. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, een gemiddelde temperatuur van 18 ° C tijdens de groeifase en voldoende neerslag creëren bovendien de ideale omstandigheden voor druiven van hoge kwaliteit.

Het brede spectrum van bodems in Alto Adige varieert van vulkanische porfier (in Merano, Bolzano, en Kaltern) tot verweerde primitieve rotsbodems bestaande uit kwarts en mica (de Isarco-vallei) tot kalksteen en dolomiet (de Bassa Atesina) tot zand mergel (zuiden van Kurtatsch), die voor elke druivensoort precies de juiste onderlaag biedt.

 

Het is ook de thuisbasis van wat vaak wordt aangeduid als "de mooiste bergen in de wereld", de met sneeuw bedekte Dolomieten, die niet alleen als perfecte locaties voor winter- en zomersporten dienen, maar ook de wijngaarden beschermen tegen koude, schadelijke wind. De laagste wijngaarden bevinden zich op 230 meter en het hoogste bereik 990 meter boven de zeespiegel


Alto-Adige wijn kopen

 

Alto Adige is een onderscheidende omgeving - niet alleen omdat het bekend staat als Zuid-Tirol, of Südtirol (Duits is de eerste taal van veel inwoners hier en de meeste steden hebben zowel een Duitse als een Italiaanse naam) maar ook vanwege het contrast tussen de warme zomers en de koude winters van wijngaarden geënt op de uitlopers van de Dolomieten. Met zijn over het algemeen koele nachten, zelfs in de zomer, is Alto Adige in staat om een aantal zeer gerichte smaken en een graad van finesse te produceren. De regio heeft ongetwijfeld een enorm potentieel en biedt serieuze concurrentie voor Friuli's dominantie van de Italiaanse witte wijnscène voor pure, meer variërende, meer internationaal bekende smaken van producenten zoals Castel Salleg, Franz Haas, Hofstätter, Kuenhof, Alois Lageder, Tiefenbrunner en Elena Walch.

 

Omdat deze regio tot 1919 deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, zijn er verschillende Duitse druivenrassen, zoals Riesling en Gewürztraminer. Hoewel Alto Adige's Sauvignons, Moscato, Pinot Bianco en Pinot Grigio's van wereldklasse zijn, verbeteren hun Chardonnay-expressies bij elk nieuw oogstjaar. Het klimaat van Alto Adige past natuurlijk bij de productie van witte wijn, hoewel rood van oudsher belangrijk is geweest.

 

De witte druivenrassen beslaan meer dan 60 procent van het wijnbouwgebied van Alto Adige en worden tot de beste wijnen gevinifieerd. Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Bianco en Chardonnay leiden de hitparade van de populairste witte wijnen voor zover het kwantiteit betreft, en de trend groeit. Maar Sauvignon Blanc, Müller Thurgau, Sylvaner, Kerner, Riesling en Veltliner hebben ook zowel hun fans als hun teeltgebieden in Alto Adige.

 

Witte wijn Alto-Adige

 

worden over het algemeen als delicaat beschouwd en zijn bedoeld voor vroegtijdig drinken, sommige hebben een uitstekend potentieel om te verouderen. De beste voorbeelden kunnen elegant ouder worden over een decennium, waardoor een rijke honingcomplexiteit wordt bereikt. De beroemde en populaire Pinot Grigio is wijd geplant, hoewel Chardonnay een inhaalslag maakt. De met rozenblaadjes geurige inheemse Gewürztraminer gedijt in de regio - zoals de naam is afgeleid van het dorp van Tramin en 'würz' betekent 'specerij'. Bijzonder goede voorbeelden van Gewürztraminer zijn te vinden rond Tramin, ook bekend als Termeno, waar het vandaan kwam.

 

Rode wijn Alto-Adige

 

De Schiava druif is kwantitatief belangrijk, goed voor bijna 25% van het totale wijnbouwareaal. Schiava wordt in toenemende mate vervangen door de andere lokale rode specialiteit Lagrein, die erkend is als potentieel eerder een opwindende druif zolang zijn bitterheid wordt verzacht door zorgvuldige wijnbereiding, vaak barrique veroudering. De donkerrode versie staat bekend als Lagrein Scuro (Dunkel in het Duits) en de roze is Lagrein Rosato of Kretzer. Gries, net ten westen van de stad Bolzano, is een bijzonder goede zone voor Lagrein.

 

Naast de inheemse druivenrassen hebben de volgende andere belangrijke klassieke rode druivenrassen al meer dan honderd jaar wortel gekregen in Alto Adige: Pinot Nero, Merlot, Cabernet Sauvignon  en Cabernet Franc. Enkele uitstekende rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero helpen ook om voort te bouwen op de prestaties van de regio, met meer wijnen op de internationale wijnmarkt.

 

Sommige fijne rosé-wijnen worden in de regio gemaakt, zoals de aromatische Lagrein Kretzer en de dessertwijn Moscato Rosa, die wordt gewaardeerd om zijn prachtige bloemige karakters.

 

De productie van mousserende wijn neemt toe in Alto Adige - zoals Trentino al vele jaren een gebied van hoogwaardige mousserende wijn is onder de DOC Trento. De Méthode Traditionnelle-techniek wordt gebruikt, zelfs dezelfde druiven als Champagne - Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, met Pinot Blanc is ook toegestaan.

 

In Alto Adige is het  heel gewoon om Duitse namen en woorden op het etiket te zien. U kunt bijvoorbeeld een fles Weißburgunder vinden in plaats van Pinot Bianco.

 


Heerlijk, divers, pretentieloos en authentiek, deze wijnen weerspiegelen echt het karakter van deze prachtige streek. Vandaag hebben veeleisende wijndrinkers Alto Adige ontdekt als een bron van elegante en aromatische witte wijnen, het soort wijn dat alleen het mengsel van zuidelijke zon en frisse Alpenlucht kan produceren. De rode wijnen, ook zeer gewild vanwege hun sappige fruit en fluweelzachte tannines, worden gekenmerkt door fruit in plaats van soberheid.

 

Koop veilig online de beste wijnen uit Alto Adige bij fattoria.nl

 

Bij fattoria.nl bent u verzekerd van de beste Italiaanse wijnen. Wij selecteren onze wijnen zorgvuldig op prijs en kwaliteit. Hiervoor maken wij onder meer gebruik van ons ervaren vinologen proefpanel. Wij kennen de wijnboeren persoonlijk. Hebben ze bezocht en kennen hun wijnen. Alleen zo kunnen wij voor u de beste Italiaanse wijnen selecteren.

 

Wij zijn er zeker van dat wij de beste kwaliteit leveren. U krijgt bij ons dan ook de allerbeste garantie. U ontvangt bij fattoria.nl een retour/omruilgarantie van 26 weken. Zo heeft u 100% zekerheid dat u de beste wijnen in huis haalt. Proef&Geniet van de mooiste Italiaanse wijnen. Wilt u advies? Wij helpen u graag! Bel naar: 030 - 66 212 83 of stuur een whatsapp naar 06 516 08 449.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »