Sperss Barolo - Angelo Gaja - 97+/100 Robert Parker
De fermentatie van deze wijn geschiedt met de schillen in stalen vaten bij een temperatuur van 28ºC, gedurende de eerste week en vervolgens nog 2 weken op een temperatuur van 18ºC. De rijping van de wijn geschiedt gedurende 12 maanden in barriques, gevolgd door 12 maanden in grote eiken vaten.
Sperss wordt gekenmerkt door het typische karakter van het Serralunga terroir, met een diepe structuur en mooie rijpe tannines. De geur geeft is vol van donkerrood fruit, is puur, en geeft verfijnde hints van teer, zoethout en truffels.
Tot het oogstjaar 2013 werd Sperss op de markt gebracht als Langhe Nebbiolo. Vanaf het oogstjaar 2013 is Sperss een Barolo. De 5% Barbera druiven die in de "oude Sperss" zaten zijn komen te vervallen. De wijn is nu gemaakt van 100% Nebbiolo druiven.
Robert Parker: 97+/100
In the 2015 Barolo Sperss, you can taste the iron rust and minerality that is so specific to the soils of Serralunga d'Alba where this wine is born. It is very bold and represents the more powerful of these two wines from Barolo. Cerequio is always the more floral, while the Sperss has an immediate cherry and some lingering, bold, blackberry aromas that make a strong impact. However, this wine does not have the austerity of a classic Barolo. Instead it shows a richer texture and it casts a wider net of flavors. Serralunga d'Alba fruit is marked by stronger concentration and ripeness, with a very firm and unyielding quality of tannin that should hold the wine steady as it moves through its aging evolution. This is a truly beautiful albeit brawny Nebbiolo.