Parker 94/100
De wijn is samengesteld uit 95% Nebbiolo en 5% Barbera druiven.
De wijngaard Costa Russi is gelegen in Barbaresco, een van de beste wijngebieden in Piemonte.
Van alle single vineyard wijnen is de Costa Russi het meest facinerend en verfijnd in de neus. De wijn is elegant, puur en extreem complex met een verouderingspotentieel van tientallen jaren. De wijngaard is gelegen in een van de allerbeste delen van de Barbaresco zone.
Het fermentatieproces van deze wijn geschiedt met de fruivenschillen in stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 28ºC gedurende de eerste week, gevolgd door een verdere fermentatie gedurende 2 weken bij een temperatuur van 18ºC. Vervolgens vindt de eerste rijping plaats in barriques gedurende een periode van 12 maanden, gevolgd door nog eens 12 maanden in eiken houten vaten. Vervolgens wordt de wijn gebotteld waar zij nog vele jaren verder kan doorrijpen.
Langhe Costa Russi 2011 94/100 Parker
The 2011 Costa Russi delivers youthfulness and brightness with bold cherry fruit flavors, cassis, spice and mild cola. The wine excels in in the mouth where it shows a great degree of roundness and suppleness. Costa Russi is Nebbiolo with a tiny addition of Barbera. Drink: 2018-2038.
I have some happy news to report from the exciting world of Angelo Gaja. The estate that was notoriously difficult (if not impossible) to visit for those outside the wine trade is now opening its doors to the public. There is a steep entrance fee, but the scheme makes perfect sense in my option. Any wine lover can make an appointment to tour the estate and sample wine for up to 300 euros a person. The money must be paid to charity as none of the proceeds go to Gaja. If you have a favorite non-profit organization, make a donation in that amount. Once you send receipt of payment to Gaja’s tasting room staff, your visit will be granted. It sounds like a fair exchange to me.