Nebbiolo Valmaggiore 91/100 punten Suckling (2018)
Robijnrode wijn met intense geuren van rode kers, framboos, rozenblaadjes en zoethout, alles versterkt door een vleugje peper. In de mond is de wijn mooi van structuur en elegant, met smaken van rode kersen en bramen en een heerlijke opmerkelijke zoetheid, zonder ooit zwaar te zijn. De wijn is delicaat, maar met kracht, met rijpe zachte tannines in de lange afdronk met een mineralige touch.
De Nebbiolo Valmaggiore van Sandrone komt van de wijngaard. Gelegen als een amfitheater in het Roero gebied, links van de rivier Tanaro. Hier worden de geliefde Nebbiolo druiven al rond 1850 verbouwd. In de jaren '90 van de vorige eeuw kocht Sandrone, vanwege de zanderige bodem en het unieke microklimaat, hier hun wijngaard. Het eerste oogstjaar van Sandrone was 1994.
De Valmaggiore wijngaard is aangeplant in de vorm van een amfitheater met een unieke blootstelling naar de zon. De natuur is hier rijk en weelderig. De grond is zacht en zanderig, de ligging extreem gunstig. Al bij de aanplant van de wijngaard waren respect voor de natuur en traditie van strategisch belang en dat blijven ze elke dag wanneer er rij na rij met de hand in de wijngraad wordt gewerkt en wanneer de rijpste druiven worden geoogst.
De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Na de handmatige pluk, eind september tot half oktober, van de druiven worden zij zacht geplet. De vergisting geschiedt spontaan met inheemse gisten. De vergisting geschiedt, temperatuur gecontroleerd, in grote open stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 12 maanden in grote Frans eiken vaten van 500 liter. Hierna wordt de wijn gebotteld. Hierna verfijnt de wijn nog minimaal 9 maanden op de fles in de kelders van het domein.
James Suckling: 91/100 punten (2018)
A delicious, juicy red with strawberries, light chocolate and bark. It’s medium-bodied with lovely fruit and a flavorful finish. Serious nebbiolo. It can age, too. Drink or hold.