Cru Barolo uit Verduno - Uitmuntend Gambero Rosso, 92/100 punten Parker
Licht robijnrood, met een uitbundig boeket, vers klein fruit, met lichte tonen van herfstblad en hooiberg. In de mond uitstekend van structuur, complex, mooie zuren, en zachte tannines in de lange afdronk.
De wijngaard is is gelegen nabij Verduno en is aangeplant in het midden van de jaren ‘70 van de vorige eeuw. De ligging is Zuid / Zuid-Oost op een hoogte tussen de 280 en 320 meter. De grondsoort is droge, losse grond met veel mergel.
De druiven worden in oktober met de hand geplukt. Na een zachte persing ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten voor een periode van 4 tot 7 weken. De malolactische vergisting geschiedt bij een gecontroleerde temperatur van 20 °C, voor een periode van 2 tot 4 maanden. De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
Robert Parker: 92/100 punten
The Sordo 2016 Barolo Monvigliero (with 12,900 bottles released) is distinguished by light floral aromas of lilac and violet. After that initial whiff of blue flower, the bouquet offers heavier aromas of wild berry fruit, blood orange and rusty nail. The wine's texture is elegant and slender, but the tannins are quite prominent, and that astringency distracts from the desired silkiness. All of these Baroli from Sordo are made in a very traditional manner with long maceration times (lasting anywhere from four to eight weeks) with submerged cap. The finished wine is aged in traditional Slavonian oak casks for 24 months.