Cru Barolo uit Castiglione Faletto - Uitmuntend Gambero Rosso - Robert Parker 92+/100 punten
De wijn heeft een mooie heldere kleur met boeiende purperen nuances. Het boeket is intens, rijk met hints van geurend hout, mint en rijp rood fruit, en zoete specerijen. In de mond geeft de wijn een volle smaak, heel mooi van structuur, met een duidelijke zuurgraad en mooie tannines in de lange afdronk
De wijngaard is deels aangeplant begin 2000 en deels midden ‘80 van de vorige eeuw, met 4.000 stokken per he. De wijngaard is gelegen op de West, Zuid-West helling op een hoogte van 270-290 meter. De bovenlaag van de grond is hoofdzakelijk kalksteen, meer in de diepte liggen hardere lagen van grijs- blauwachtige mergel.
De druiven worden in oktober met de hand geplukt. Na een zachte persing ondergaan zij het vergistingsproces, voor een periode van 30 dagen, in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 30 °C . De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld. Door op een traditionele manier te werken hebben deze Barolo's een lange levensduur.
Robert Parker: 92+/100 Punten
From 35- to 50-year-old vines, the 2016 Barolo Parussi is one of four single-vineyard wines from Castiglione Falletto in the Sordo portfolio. This wine opens to a brilliant ruby color with aromas of light spice, fruit, campfire ash and licorice. For sure, this wine is the most delicate and finessed in terms of mouthfeel, with long and silky tannins. Parussi is slightly more accessible and near-term with a pretty and graceful finish.