Pelagrilli Brunello di Montalcino - James Suckling 96/100 - Robert Parker 95/100 punten
Intens robijnrode kleur. Rond, fruitig, delicaat en verfijnd, met goed geïntegreerde houttonen. Fris en elegante aanzet, prachtig rijp fruit op de tong en veel sap. Zeer smaakvol en aangenaam tot de laatste slok.
Eigenaar Giancarlo Pacenti. Hij produceert graag rijke, volle, krachtige maar toch elegante wijnen. De stijl is meer ‘Frans’ georiënteerd dan traditioneel voor deze streek. Men is hier niet op zoek naar harde tannines en hyperextractie maar naar de essentie van terroir en druif. De wijnen van Giancarlo Pacenti zijn sneller toegankelijk dan de traditionele brunello, ze bieden meer elegantie, drinkplezier en oorspronkelijkheid. Voor deze brunello worden geselecteerde druiven gebruikt, afkomstig van diverse wijngaarden in Pelagrilli, ten noorden van Montalcino. Deze jongere wijngaarden geven een elegante en aromatische wijn die sneller op dronk is en gemakkelijker toegankelijk is dan de wat forsere brunello van het domein. De prijs/kwaliteit/plezier verhouding is hier bijzonder gunstig!
Alleen perfect gezonde, aromatisch en fenolisch rijpe druiven worden gebruikt. De selectie is bijzonder streng, eerst in de wijngaard, dan bij de kelders. De vinificatie vindt plaats in thermisch gereguleerde RVS tanks om de zuiverheid van de aroma’s te behouden. Na de alcoholische en malolactische gisting wordt de jonge wijn in Franse eikenhouten barriques (225 l) opgevoed gedurende 24 maanden. Na deze gedegen opvoeding rusten de wijnen nog 18/20 maanden op fles in de kelders van het domein.
Brunello di Montalcino - Siro Pacenti wijn/spijs combinatie, Geniet van deze prachtige Brunello met een licht tot bijna rare gebakken steak
Robert Parker: 95/100The Siro Pacenti 2015 Brunello di Montalcino Pelagrilli is a rich and pleasing wine with very nice aromatics. Of these two new releases, the Pelagrilli is more characteristic of Tuscany and Sangiovese. The Vecchie Vigne expression tastes far more international or contemporary (read: it has more oak flavors) in comparison. I tend to prefer this wine especially in a vintage like 2015 that is so naturally expressive and powerful to begin with. The bouquet opens to dried cherry with dusty mineral notes and dried Mediterranean herb. On the the finish, you taste some of that sweetness that comes with aging in French barrique.
James Suckling 96/100
Such lovely aromas of flowers and red fruit with some cedar and spice. Hot terra cotta. Full-bodied, very round and soft textured with beautiful fruit and balance. Fresh and vivid. Such balance and beauty.
WineSpectator: 94/100 punten
Effusive aromas and flavors of black currant, black cherry, plum and spice mark this generous, polished red. Well-structured, picking up earth and iron accents for good measure. Shows terrific balance and a long finish. Best from 2022 through 2042. —B.S.