Barbaresco Cru Neive - Sottimano - 94/100 punten Parker
Bijna transparant robijnrode wijn. In de neus geeft de wijn intense sensaties van kersenjam, braam, gedroogd fruit, truffels, pure chocolade, roze peper en specerijen. In de mond is de wijn elegant, maar toch ook krachtig, mooi gelaagd, heerlijk rijp rood fruit, met een fantastische balans en zuiverheid. In de lang aanhoudende afdronk, zijdezachte tannines. De wijn heeft een lang verouderingspotentieel.
De Fausoni wijngaard ligt net buiten het stadje Neive in het hart van de Barbaresco DOCG. De bodemsamenstelling geeft de wijn een grote elegantie en een perfecte balans met een verfijnde zuurgraad. De Fausoni wijngaard, 1,5 ha, is in de midden zeventiger jaren van de vorige eeuw aangeplant. De blootstelling is zuid-west.
Eind oktober worden de Nebbiolo druiven met de hand geplukt. De vergisting geschiedt, bij een gecontroleerde temperatuur, voor een periode van 25 dagen met inheemse gisten. De verdere rijping van de wijn geschiedt, sur lie, voor een periode van 18 maanden in Frans eiken barriques. Hierna rijpt de wijn nog verder voor een maand of 4 in barriques. De barriques die worden gebruikt zijn voor 15% nieuw en de overige 85% gebruikt en in hun 2e-, 3e- of 4e passage. Hierna wordt de wijn, niet gefilterd, gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal een maand of 6 alvorens zij op de markt komt.
Deze prachtige Barbaresco begint langzaam "op dronk" te komen vanaf 2024. Vervolgens heeft u nog tot 2040 om volop te genieten van deze fantastische Barbaresco. Drink de wijnop maximaal 16-18ºC. Decanteer de wijn, of open de fles minimaal 4 uur van te voren, beter 24 uur van te voren.
Robert Parker: 94/100 Punten
With fruit from Neive, the 2018 Barbaresco Fausoni is another gorgeous wine from Sottimano. This expression is polished and glossy, showing enormous purity to all the senses. You can get very enthusiastic about this bottle, thanks to the graceful nature of its cassis, dried raspberry and plum-like aromas. These wines from the village of Neive show excellent results in this cooler 2018 vintage.
WineSpectator: 92/100 Punten
Plum, cherry, eucalyptus, iron and tobacco aromas and flavors combine in this fluid yet firmly structured red, which is intense, lingering with a long aftertaste that echoes the savory elements. Best from 2024 through 2043.
Over Sottimano:
Rino Sottimano begon in de begin jaren zeventig met zijn droom, na zijn studie oenologie, een wijngaard in de Barbaresco DOCG. Totaal heeft hij nu 20 ha aan wijngaarden, allemaal verschillende Cru Barbaresco's (Currà, Cottà, Fausoni, Pajorè en Basarin), Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. Rino heeft altijd geloofd in het werken in de wijngaard om grote wijnen te produceren. En daarom heeft hij vanaf het begin altijd geprobeerd chemicaliën en herbiciden te vermijden, om het natuurlijke evenwicht van onze heuvels niet te verstoren.