Barolo 2017 - La Morra - Elio Grasso - 98/100 punten Suckling
Granaatheldere Barolo, In de neus intense complexe geuren pruim, kers, viooltjes, humus, kruiden en sigarendoos. In de mond is de wijn intens, complex, heerlijk fris, zijdezacht, met een fluweelzachte intens lange afdronk en nodigt uit tot een nieuwe slok.
De Cru Ginestra is door Elio Grasso voor het eerst gemaakt in 1978. De wijngaard ligt op een hoogte tussen de 300 en 350 meter, met een zuidelijke blootstelling. De grondsoort is middelmatig kalkhoudend gemengd met klei. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.500 stokken per ha. De wijngaard is in de begin zeventiger jaren aangeplant.
Eind oktober tot begin november worden de druiven handmatig geoogst. De druiven worden hierna naar de wijnmakerij gebracht en zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt in grote stale vaten. De verdere rijping geschiedt in Slavonisch eiken vaten voor een periode van 30 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor een periode van 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Barolo Wijn/spijs Combinatie: Perfect bij gebraden- geroosterde vleesgerechten, steak, harde kazen of een heerlijke paddestoelen, truffel risotto.
James Suckling: 98/100 punten
This is really transparent with sweet strawberries, flowers and orange peel, as well as some conifer and pine-nut undertones. Full-bodied and layered with intense young tannins, intertwined with bright fruit. Great finish. This is really something else. Needs time to soften, of course. Try after 2025.