Barolo Cru Bricco Fiasco - 96/100 Punten Suckling (2017)
De wijngaard is totaal 1,5 ha groot en ligt op een hoogte van rond 250 meter. De grond is zeer kalkrijk.
De druiven worden handmatig geplukt. Na de pluk worden zij zacht geperst en ondergaan zij hun vergistingsproces in stalen vaten. Dit geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 22 dagen. De most wordt gedurende dit proces regelmatig rondgepompt.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in kleine eiken vaten.
Barolo wijn/ spijs combinatie: perfect bij een mooie lamsbout
James Suckling: 96/100 punten (2017)
A firm, fine-grained red with plum, mahogany, iron and bark on the nose and palate. It’s full-bodied with a dusty texture from the tannins. Flavorful finish. Needs time to soften, but a beautiful young Barolo. Try after 2024.
Robert Parker: 94/100 punten (2017)
A product of 85-plus-year-old vines in Castiglione Falletto, the Azelia 2017 Barolo Bricco Fiasco is subdued and delicate, with linear fruit of wild plum and blackberry, plus hints of blue flower and pressed violet. The age of the vines and the depth of the root system in the loose soils of this site have helped to maintain balance and freshness during the hottest moments of this vintage. Indeed, this wine is more immediately silky in texture compared to Azelia's wines from Serralunga d'Alba (like the Barolo Margheria).