Barolo Monforte d'Alba - Bio - 2017 - DOCG Cru Mosconi - Vigna Ped wijngaard - 98/100 punten Suckling
Granaatrode Barolo met in de neus intense geuren van jammy bramenfruit, balsamico, menthon, cacao, zoethout en kruidnagel. In de mond is de wijn heerlijk zacht, vol, perfect in evenwicht, fris, mooi rood rijp fruit en een heerlijke intens lange afdronk met zachte, mooie rijpe tannines.
De Cru Mosconi, Vigna ped wijngaard is gelegen nabij Monforte d'Alba wijngaard, die in 1960 is aangeplant met 4.500 tot 5.000 stokken per ha. De grondsoort is zand 26%, slib 50%, klei 24%. De wijngaard ligt op een hoogte van 370 meter met een zuidelijke blootstelling en een hellingspercentage van 30%. De wijngaard is uitsluitend aangeplant met Nebbiolo stokken.
Na een zorgvuldige selectie worden half oktober de druiven met de hand geplukt. Het oogsten van de druiven geschiedt in meerdere rondes, waarbij per ronde uitsluitend de beste rijpe druiven worden geplukt. Na de pluk worden de druiven in kleine kratten naar de wijnmakerij gebracht alwaar zij worden ontsteeld. Hierna worden de druiven zacht geperst. De vergisting geschiedt met natuurlijke inheemse gisten, voor een periode van 15 dagen, in grote horizontale stalen vaten. Vervolgens rijpt de Barolo voor een periode van 24 maanden in frans eiken barriques. Hierna wordt de wijn, ongefilterd, gebotteld. op de fles verfijnt de Barolo nog minimaal 12 maanden in de kelders van het domein.
Het oogstjaar 2017 was een vier sterren oogstjaar met zeer warm weer en een vroege oogst. Door een strenge selectie van de druiven zijn de Barolo's 2017 van uitstekende kwaliteit. Deze Barolo begint "op dronk" te komen zo rond 2025. Vervolgens kunt u nog minimaal tot 2040 van deze fantastische Cru Barolo genieten. Drink de Barolo op maximaal 16-18ºC. Open de fles minimaal 4 uur voor gebruik. Beter nog 24 uur van te voren de fles openen, of decanteren.
Robert Parker: 94/100 punten
The 2017 Barolo Mosconi Vigna Ped sources its fruit from a small vineyard plot measuring less than one hectare that is composed of sand, silt and clay soils. This special wine shows dark fruit with cherry and blackcurrant, all followed by spice, tar and earth. The hot and dry growing conditions in 2017 make for extra intensity and concentration, with firm tannins that hold it all together. The cooling altitudes at 360 to 380 meters above sea level and the general conditions of Monteforte d'Alba mean that this wine shows good integration.
James Suckling: 98/100 punten
Plenty of red fruit and tar here with bark and mushroom as well. It’s full-bodied, yet tight and polished on the palate. Tight finish. Tar and burnt citrus to the fruit in the aftertaste. One of the best wines from here in years, this needs some bottle age to open and soften. Try after 2026.
Over Conterno Fantino
Conterno Fantino wordt geleidt door twee families, Claudio Conterno en Guido Fantino. Zij hebben met hun standvastigheid en doorzettingsvermogen bijgedragen tot de versterking van het imago van de Barolo en de wijnen uit de Langhe.
In de wijngaard wordt minutieus gewerkt, niets wordt aan het toeval overgelaten om bijna perfect fruit te verkrijgen. Het werk in de wijngaard geschiedt met de hand mede vanwege de filosofie dat het milieu zo min mogelijk moet worden belast. De wijnen van van het bedrijf zijn van ongelooflijke kwaliteit en originaliteit.