Cru Barolo San Rocco DOCG - Serralunga - 96/100 punten Suckling
Een Barolo met een mooie, intense granaatkleur. In de neus is de wijn verfijnd, die na een paar keer ademen voldoende sensaties geeft van wilde bessen in jam, vers verdorde violet, bosstruik met een bed van vochtige bladeren en bessen, aarde, met mineralige en balsamico noten. In de mond is de wijn warm, omhullend, aristocratisch, finesse en complex, heerlijk rood rijp fruit, kersen, bessen en bosbessen, met prachtige, fluweelzachte tannines, in de eindeloos lange afdronk. De wijn heeft een ongelooflijk potentieel op prachtig te verouderen.
De Nebbiolo druiven komen van de San Rocco wijngaard gelegen in Serralunga in het hart van de Barolo. De wijngaard is aangeplant in de eind vijftiger jaren van de vorige eeuw. De wijngaard is totaal 1,5 ha groot en ligt op een hoogte van 330 meter met een zuidelijke blootstelling. De grondsoort is klei met kalkgesteente. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.500 planten per ha. De productie van de druiven is Bio gecertificeerd.
De druiven worden in oktober met de hand geplukt. Hierbij worden alleen de allerbeste druiven gebruikt voor het maken van deze prachtige Cru Barolo. De druiven worden kratten met 15 kg druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven zacht geperst.
De vergisting geschiedt in grote stalen vaten met behulp van inheemse gisten bij een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 4 tot 5 weken. De verdere rijping van de wijn geschiedt in barriques (8%-nieuw, 92%-2e passage) voor een periode van 24 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Bij het bottelen van de wijn wordt deze niet gefilterd. Hierdoor kan de wijn zich verder mooi op de fles doorontwikkelen. Op de fles blijft de wijn nog voor minimaal 12 maanden in de kelders van het domein voor verdere verfijning.
Barolo Cru San Rocco Wijn/Spijs combinatie: Perfect bij gegrild vlees, BBQ, pasta gerechten, of Risotto met paddenstoelen en truffel.
James Suckling: 96/100 punten
Very pure fruit with crushed strawberries, spices and white truffles on the nose. The palate is full and tight with brightness and focus. Firm, creamy tannins. The super quality of fruit really comes through here. Drink in 2024.
Robert Parker: 92/100 punten
The Azelia 2017 Barolo San Rocco shows some tightness and firmness initially, but it ultimately reveals an open and accessible quality of fruit with dried raspberry, cherry and wild plum. Those fruit flavors take a sudden turn to embrace some of the more mineral aromas associated with Serralunga d'Alba, such as iron ore and rusty nail. This hot and dry vintage release of 7,500 bottles doesn't show the same depth or complexity that we saw in the classic 2016 growing season. Instead, this wine is fruit forward and a little more contoured and streamlined overall.