Uitmuntend Gambero Rosso, krachtige Cru Barolo DOCG van de Prapò wijngaard uit Serralunga d'Alba
Dit is een echt schitterende klassieke Barolo, granaatrood, met lichte oranje reflecties. In de neus intense geuren van gedroogd fruit, rood fruit, lichte noten van vanille. In de mond is de wijn direct warm, complex, vol, heerlijk fruit, aangename zachte sobere tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De wijngaarden zijn gelegen in de Gemeente Serralunga d'Alba in het hart van de Barolo DOCG. In het algemeen kan worden gesteld dat de Barolo's uit de gemeente Serralunga wat voller en krachtiger zijn dan bijvoorbeeld de Barolo's uit La Morra. De Barolo's uit La Morra zijn in het algemeen wat lichter en meer elegant zijn en met wat meer finesse.
Het totaal oppervlakte van de Prapò wijngaard is 1,5 ha. Deze is gelegen net onder de Cerretta wijngaard. De wijngaard is aangeplant in de jaren 1967, 1999 en 2012. De plantdichtheid is 5.000 planten per ha. De ligging is Zuid-Oost op een hoogte tussen de 330 en 370 meter. De grondsoort is kalkhoudende klei met hoge concentraties van actieve kalksteen en zandlagen.
De stokken in de wijngaard worden 3 tot 5 maal per jaar met de hand gesnoeid. In de 2e helft van oktober vindt de oogst plaats. De druiventrossen worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd op hun kwaliteit.
Na de handmatige pluk worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven geplet, gescheurd. waarna de vinificatie plaats vindt in grote stalen vaten. De vergisting van de druiven vindt plaats voor een periode van 40 tot 45 dagen met de schil bij een temperatuur van rond de 25°C. De most wordt dagelijks meerdere malen in de grote stalen vaten rondgepompt. De verdere vergisting vindt, op een traditionele wijze, plaats in ongebrande 700 liter tonaux van verschillende leeftijden, voor een rijpingsperiode van 24 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog 18 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Wijn/spijs combinatie tip van de Italiaanse sommeliers voor deze Cerretta Cru Serralunga Barolo: Perfect bij een rundstoofpot met specerijen, wild en met harde rijpe kazen, een perfecte afsluiter van het diner.
Ettore Germano, wijnmakers sedert 1856. Sergio Germano is de eigenaar wijnmaker van de vierde generatie. Totaal hebben zij 16 ha aan wijngaarden, waarvan het grootste deel in Serralunga het hart van de Barolo DOCG. Zij hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. In de befaamde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso al meer dan 10x bekroond met een tres bicchieri - 3 rode glaasjes, hoogste waardering Gambero Rosso.