ANTINORI - ZOMERWIJNEN UIT DE ANDERE KANT VAN DE WERELD

13-08-15 / Door Francois Meyer < TERUG NAAR OVERZICHT

Francois Meyer, enthousiast wijnliefhebber, ontdekt de voortreffelijke Sauvignon Blanc wijnen van Antinori van het domein Mount Nelson gelegen in Nieuw Zeeland. Er worden twee wijnen op Mount Nelson gemaakt, de Mount Nelson en de Ram’s Hill. De Mount Nelson Sauvignon Blanc brengt de natuurlijke elementen en smaken van de Nieuwe Wereld bij elkaar en door haar structuur en mineraliteit doet zij denken aan de wijnen uit de oude wereld.


Op de Villa Fattoria/DirectWijnMarkt wijnproeverij waren er, zoals verwacht, hoofdzakelijk wijnen uit Italië te proeven. Onder andere ook wijn van de befaamde Lodovico Antinori.

Lodovico Antinori heeft een passie voor goede wijnen en maak van 's werelds beste rode wijnen op Tenuta di Biserno vlakbij Bibbona in de Toscaanse Maremma.
Tenuta di Biserno is een project dat door de gebroeders Antinori, Lodovico en Piero in 2002 is gestart samen met hun neef Niccolo en de Mannoni broers, de oorspronkelijke eigenaren van het land.

In dit artikel ga ik het echter niet over Tenuta di Biserno vlakbij Bibbona hebben, maar over een van de grote verassingen - misschien wel de verassing - van de proeverij…de wijnen van Tenuta di Biserno van Mount Nelson.

Toen Lodovico besloot een unieke witte wijn te maken, ging hij zo ver als hij maar kan van zijn Biserno landgoed, naar de andere kant van de wereld. Naar een gebied waar van ‘s werelds beste Sauvignon Blanc druiven geteeld worden - Marlborough, Nieuw Zeeland.

Toen ouwe maritieme bergen vanuit de Stille Oceaan zijn geduwd en gletsjers uit de ijstijdperk de valleien van Marlborough kerfde is een perfecte bodem voor druiven gecreëerd.
Lodovico besloot hier, in een vallei met veel zonnige dagen, koele nachten en een zachte zeebries, een nieuwe wingerd van 10 hectaren aan te leggen. Het ideale terroir voor Souvignon Blanc.
Met tempraturen die bijna nooit hoger komen dan 24°C, zelfs gedurende de warme maanden, maar toch een gebied met meer zonnige dagen dan enige ander deel van Nieuw Zeeland, zijn Lodovico en wijnmaker Helena Lindberg er van overtuigd dat dit gebied uitzonderlijke wijnen zal produceren.
Mount Nelson staat op oude lagen rivierklei bovenop grauwacke rotsen (een soort mineraalrijke zandsteen). De oude rivierklei geeft volheid en textuur terwijl de grauwacke rots mineralen en lengte geeft. De zonnige dagen en koele, heldere nachten zorgen voor intense tropische fruit geuren.
 

In een wereld waar stijlen en smaken meer en meer universeel worden is het uitzonderlijk om een unieke wijn te ontdekken. Mount Nelson is precies dat, een speciale combinatie van Marlborough intensiteit en Europese zachtheid en elegantie. Unieke, fascinerende, verrukkelijke wijnen.

De wijnen…

Er worden twee wijnen op Mount Nelson gemaakt, de Mount Nelson en de Ram’s Hill. De Mount Nelson was te proeven op de Villa Fattoria/DirectWijnMarkt wijnproeverij van 7 juni. Beiden zijn bij Villa Fattoria te koop.

Mount Nelson :

Mount Nelson Sauvignon Blanc brengt de natuurlijke elementen en smaken van de Nieuwe Wereld bij elkaar en door haar structuur en mineraliteit doet zij denken aan de wijnen uit de oude wereld. De druiven worden in de koele, vroege ochtenduren tussen eind maart en begin april machinaal geoogst. De fermentatie vindt plaats in temperatuur-gecontroleerde roestvrij stalen vaten, gedurende 10 tot 14 dagen, zonder malolactische fermentatie om de fruitaroma's en de zuurgraad behouden. De wijn rijpt nog een aantal maanden op de fles in de kelders van het domein.

Proefnotitie:

Helder, vrijwel kleurloos. De geur is intens met groene aroma’s van asperges en gras met hints van grapefruit en tropische fruit. De smaak is vooral verfrissend, elegant en strak. De afdronk is lang met duidelijke minerale tinten.

Wijn / spijs combinatie: Deze wijn past goed bij alle soort van schaal-en schelpdieren.

Ram’s Hill

Ram's Hill is de riserva van Mount Nelson, een prachtige houtgerijpte Sauvignon Blanc. De wijngaarden zijn gelegen in het hart van de Wairau Valley in Marlborough, Nieuw-Zeeland.

De wijngaard bestaat uit oude lagen rivierklei. De druiven worden handmatig geplukt en in hele trossen gelijk geperst. De eerste gisting vindt plaats in deels 3 tot 4 jaar oude Frans eiken vaten en deels in roestvrij stalen vaten. Voor de gisting wordt een mix van wilde- en inheemse gisten gebruikt. De wijn rijpt vervolgens nog 3 tot 4 maanden verder alvorens te worden geblend en gebotteld. Na het bottelen blijft de wijn nog minimaal 3 maanden op de fles in de kelders van het domein.

Proefnotitie:

Een licht, strogele wijn. In de neus verras de wijn met geuren van grapefruit, asperges, perzik, vanille en lichte tonen van mint. De smaak is zacht, romig, elegant met mooie zuren en subtiele mineraliteit. Een wijn met prachtige structuur en een mooie lange en frisse afdronk.

Wijn / spijs combinatie: Net als bij de Mount Nelson past deze wijn goed bij bij alle soort van schaal-en schelpdieren. Het is ook een perfecte begeleider van zalm.

Francois Meyer is een enthousiast wijnliefhebber. Zijn kennis en liefde voor wijnen uit Zuid-Afrika, zijn geboorteland, is in Nederland gegroeid tot liefde voor boeiende wijnen van over de hele wereld.

REACTIES

Francois Meyer

09-11-15

De Ram&#039;s Hill was recentelijk tijdens een proefavond blind geproefd en beoordeeld. Fijn om te kan vertellen dat de Ram&#039;s Hill een zeer hoge score kreeg en zeker een van de top wijnen bij de proeverij was.<br />
Een echte aanrader!

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »