BAROLO - DE KONING DER WIJNEN - PIEMONTE

21-06-15 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

De Barolo, ook wel genoemd, "de koning der wijnen" komt uit de Regio Piemonte. De Barolo wordt gemaakt van Nebbiolo druiven. Het hart van de Barolo is gelegen in de heuvels van de Langhe, een paar kilometer ten zuiden van de stad van Alba. Lees meer over de Barolo.

Het Barolo gebied bestaat uit 11 gemeenten met een fascinerende heuvellandschap en vele oude middeleeuwse kastelen. Het gebied is ca 1200 ha groot.

Gemeenten die deel uit maken van het Barolo gebied zijn o.a. La Morra, Monforte d' Alba, Serralunga d'Alba en Castiglio Falletto. In het midden van de 19e eeuw wordt de basis gelegd voor de hedendaagse Barolo. Rond 1860 wordt in de regio een uitzonderlijk rijke en harmonieuze wijn gemaakt, die bestemd is voor de ambassadeur van Piemonte, dat deel uit maakte van de Savoye. Deze ambassadeur was werkzaam voor de Rechtbank die de rechtspraak deed voor een groot deel van Europa. Hier ontsaat ook de bijnaam van de wijn "koning van de wijnen".

In 1966 krijgt de Barolo krijgt in 1966 de DOC status en in 1980 krijgt de Barolo de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) status.

Naar het overzicht van de Barolo wijnen. 



 

Om een Barolo DOCG te kunnen produceren moet de wijn aan de volgende voorwaarden voldoen:

De wijngaard van de druiven voor de Barolo moet liggen binnen het aangewezen gebied (11 gemeenten).
De bodem gesteldheid moet zijn klei, kalksteen en/of een combinatie hiervan;
De wijngaard moet liggen op een hoogte van niet minder dan 170 meter en niet meer dan 540 meter;
De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden;
Een plantdichtheid niet minder dan 3.500 planten per ha.;
Minimaal alcohol percentage is 13%.
De druiven moeten worden gevinifieerd in het beschreven Barolo gebied;
De wijn mag pas na 38 maanden na de oogst van de druiven op de markt komen. In deze periode moet de wijn een minimale houtrijping hebben gehad van 18 maanden.
Voor de Barolo Riserva zijn de eisen als volgt. minimaal 18 maanden houtrijping en de wijn mag pas 62 maanden na de oogst op de markt komen.

De Barolo wijn heeft een granaatrode kleur en in de neus is de wijn intens, fruitig en kruidig. De smaak doet denken aan rode bessen, kersen likeur en jam, maar geeft ook hints van roos en violet, kaneel en peper, nootmuskaat, vanille en soms drop, cacao en tabak.

Barolo wijnen zijn zijn echte bewaarwijnen. De wijnen komen pas op dronk na een jaar of 6 en bereiken hun hoogtepunt zo rondom 10 jaar na de oogst. Sommige Barolo wijnen, dan wel oogstjaren, bereiken pas hun hoogtepunt na zo'n 20 jaar. Het kan ook zo zijn dat de kwaliteit van de druiven zo slecht is dat besloten wordt om geen Barolo te mkane. Dit was het geval bij de oogst van 2002.

De Barbaresco is nauw verwant aan de Barolo. In het algemeen kan worden gesteld dat de Barbareso wijn nog wat meer traditioneler wordt gemaakt dan de Barolo. De Barbaresco is eveneens gemaakt van Nebbiolo druiven, maar de wijngaarden liggen niet in de 11 gemeenten die behoren tot het Barolo gebied. Het befaamde Gaja wijnhuis, van Angelo Gaja is gelegen in het plaatsje Barbaresco. Gaja heeft dan ook maar 1 Barolo in het assortiment maar wel vele hoog gewaardeerde Nebbiolo wijnen en Barbaresco wijnen.

Om kennis te maken met de verschillende Barolo wijnen en kwalteiten hebben wij een speciale Barolo proefdoos voor u gemaakt.

De meest bekende producenten zijn Pio Cesare uit Alba, Marchesi di Barolo, Luciano Sandrone, Azelia, Paolo Scavino, Poderi Aldo Conterno, Cascina Chicco, Andrea Oberto en Brovia.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »