HOE BEWAAR JE HET BESTE WIJN - 5 TIPS

06-01-20 / Villa Fattoria < TERUG NAAR OVERZICHT

wijn bewaren

 

Wij krijgen veel vragen van onze klanten hoe kun je het beste een mooie kwaliteitswijn, zoals een Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone, SuperTuscan of andere wijn bewaren.

 

In dit artikel geven wij u vijf tips hoe u het beste uw mooie wijnen kunt bewaren. Goed om te weten is dat de flessen altijd liggend moeten worden bewaard.

 

Tip 1- een volledige en totale bescherming tegen het licht: de wijn moet in het donker worden bewaard omdat het licht de evolutie- en oxidatie processen activeert en versnelt. Een wijn die 6 maanden aan het licht wordt blootgesteld in vergelijking met dezelfde wijn die in het donker wordt bewaard, zal een veel meer ontwikkelde kleur laten zien en de aroma's en smaak zullen minder geurig zijn. 

 

Tip 2- De luchttemperatuur is het tweede element dat de evolutie en de ontwikkelingstijd van de wijn in de fles bepaalt. De ideale temperatuur van de kelder ligt tussen 10 en 18 graden, het allerbeste is rond 12. Hoge temperaturen veroorzaken de versnelling van het evolutieproces en de veroudering van de wijn, terwijl de koudere temperatuur de processen van afbraak van organisch materiaal vertraagt.

 

Tip 3- Bijna belangrijker dan de luchttemperatuur zijn de schommelingen van de temperatuur. Een stabiele keldertemperatuur, zelfs rond 20/22 graden Celsius, is minder schadelijk dan een plotselinge verandering in de zomer/winter van 12 naar 24 graden Celsius. Als u niet de beschikking heeft over een wijnklimaatkast kunt u er ook aan denken om de wanden van de ruimte te bekleden met isolatiemateriaal, bijv. polystyreen. Dit is niet alleen nuttig om schadelijke temperatuurveranderingen te dempen, maar ook om de kosten van de airconditioning te verlagen.

 

Tip 4- Een andere bepalende factor voor het bewaren van wijn is de luchtvochtigheid in de kelder. Een te vochtige kelder veroorzaakt enerzijds de verspreiding van schimmel op de bovenste buitenwand van de kurk, onder de wijncapsule, en anderzijds schade aan het wijnetiket door schimmel. Aan de andere kant zorgen te droge wijnkelders ervoor dat de kurk uitdroogt en de interne temperatuur sneller verandert. Het beste is een luchtvochtigheid tussen 55 en 75 procent luchtvochtigheid. 

 

Tip 5- Uiterst schadelijk voor het bewaren van wijn is trillingen. Een wijn die tijdens de opslag aan schokken of trillingen wordt blootgesteld, evolueert sneller dan een wijn die stilstaat. De isolatie van de keldermuren, die eerder werd aanbevolen om de temperatuur en de vochtigheidsgraad te optimaliseren, is ook zeer nuttig om de mogelijkheid van geluidstrillingen te dempen en te elimineren.

 

Met deze 5 tips bent u er zeker van dat u op de juiste wijze uw dure wijnen het beste kunt bewaren.

 

Uiteraard kunt u ook een mooie wijn wijn bewaarkast voor uw wijnen kopen, om zo de wijn op de juiste temperatuur te bewaren. 

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag. Laat het ons weten. tel.: 030-66 212 83 of [email protected]

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »