BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG

10-04-15 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

De absolute topwijn uit de Regio Toscane. De wijnen Brunello di Montalcino behoren tot de absolute top van de Italiaanse wijnen. De wijnen zijn wereldberoemd en veel gevraagd over de gehele wereld.

Het is een typisch Toscaanse wijn, waar de Sangiovese (Grosso) druif zorgt voor veel kracht, volheid en donkerrood bosfruit. Een perfecte wijn bij maaltijden met wild, een heerlijke biefstuk, gebraden vlees en oude kaas.

De wijnen komen uitsluitend uit het gebied dat behoort bij het plaatsje Montalcino, gelegen ten zuiden van Siena. De kwaliteit van de wijnen wordt gegarandeerd door het Consortium van de Brunello di Montalcino. De Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, dit is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië voor wijnen. Hierbij is vastgelegd wat de maximale opbrengst per hectare mag zijn. De wijnen moeten komen van druiven uit wijngaarden gelegen in de plaats Montalcino. Bovendien moeten de wijnen ook worden gebotteld in de plaats Montalcino. Brunello wijnen hebben een verplichte houtrijping van 3,5 jaar. Dit houdt in dat de wijnen ongeveer 4,5 jaar na de oogst op de markt komen. Dit jaar is de oogst 2008 op de markt gekomen. De Brunello wijnen zijn lang houdbaar. In het algemeen kan worden gesteld dat deze gemakkelijk 20 tot 25 jaar kunnen worden bewaard.

De gezamenlijke wijnboeren uit Montalcino hebben in 1967 het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino opgericht. Het consortion bewaakt de uitgangspunten en de kwaliteit van de wijnen. Bovendien zorgt zij ook voor de promotie van de Brunello wijnen.

De eerste Brunello werd gemaakt eind 19e eeuw. Deze werd gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Biondi Santi is nog steeds een van de meest befaamde producenten van Brunello wijnen. Zij maken de Brunello wijn nog steeds op een zeer traditionele methode met behoudt van de oorspronkelijke smaken. Hun wijnen zijn extreem lang houdbaar. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld. Indien u een Brunello uit bijvoorbeeld de jaren '50 zou willen hebben, dan kunt u die zo bij ons bestellen.

Verder behoort Casanova di Neri tot de absolute top van de Brunello producenten. Zij maken de Brunello wijnen in een moderne stijl, gebaseerd ook op de hedendaagse smaken. Hun Brunello wijnen hebben al meerdere malen een score bij WineSpectator gekregen van 100/100 punten. Bovendien is hun Brunello Tenuta Nuova enkele jaren geleden uitgeroepen tot "Wine of the Year".

De website van het Consorzio di Brunello di Montalcino

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »