BUDGET BAROLO VAN DE KILOKNALLER - DOOR HAROLD HAMERSMA

01-09-12 / Harold Hamersma < TERUG NAAR OVERZICHT

Overgenomen uit NRC 11 augustus 2012. Onlangs trof ik weer eens iemand die mij vol trots meldde dat hij via de site van een wijnkiloknaller een fles Barolo had gekocht voor maar € 9,99. En dat terwijl Barolo elders toch vaak € 49,99 kostte.


Zelfs had hij er eens eentje gezien die een kassa-aanslag van meer dan honderd euro verlangde.
En hij dan: € 9,99! Op de vraag welke producent zijn aankoop precies had gemaakt, moest de blije koper mij het antwoord schuldig blijven. En dat is immers toch ook helemaal niet belangrijk: Barolo is immers Barolo?

Maar nee. Zo is ook de ene Bordeaux de andere niet. U weet ‘t. Ik weet ‘t. Maar zalig zijn de argelozen. Alleen zalig wijn drinken is er voor hen veelal niet bij.

Vervang bijvoorbeeld Barolo nu eens voor het begrip grand cru. Ook al zo’n veroorzaker van blije gezichten. Gesprek verloopt verder bijna identiek: ‘Ik kocht een echte grand cru voor maar € 7,99!’

Alleen bevindt een grand cru in Bourgogne, Champagne, Elzas en tegenwoordig ook in Languedoc zich in de top van de piramide. En is dit zonder uitzondering een kostbare wijn.

Komt deze daarentegen uit Saint-Émilion dan heeft de koper juist te maken met de op een na laagste kwalificatie: in dit wijngebied in Bordeaux van niet minder dan 5400 hectare gaat maar liefst 60 procent van de productie de wijde wereld in als Saint-Émilion Grand Cru.

Niks bijzonders dus. En ook vaak niet bijzonder lekker. En dan is ook € 7,99 weer een hoop geld. Immers, u weet toch wat echt dure wijn is? Voordelige wijn die vies is.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Liefhebber van een heerlijk glas koud bier? Wijn moet je leren drinken en proeven en ontdekken. Belangrijk is dat je met de juiste wijnen begint. Graag helpen wij je op een eenvoudige wijze op weg om samen met jouw lief, jouw vrienden van een heerlijk glas wijn te genieten.

LEES VERDER

BRUNELLO DI MONTALCINO 2014

Villa Fattoria - James Suckling - Robert Parker

De Brunello's di Montalcino 2014 hebben een onverwacht gunstige score.  Niemand had ooit gedacht dat 2014 een uitstekend jaar zou worden voor Brunello di Montalcino. Het regende te veel tijdens de oogst. Toch werden enkele uitstekende wijnen gemaakt .....

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »