"MISLEIDING" BIJ WIJNOUTLET - ARTIKEL UIT DE TELEGRAAF

11-02-18 / Telegraaf 11-02-18 - Rubriek " wijncolumn" < TERUG NAAR OVERZICHT

’Buurman van Château Petrus’, zo kopt de advertentie van Wijnoutlet.nl. De buurman zou Domaine des Mimosas zijn.

 

Nou komen we zo af en toe bij Château Petrus, een van ’s werelds duurste wijnen uit de Pomerol. Het domein heeft vier buurmannen: Lafleur in het noorden, Gazin in het oosten, L’Évangile in het zuiden en Vieux-Château-Certan in het westen. Van Domaine des Mimosas geen spoor. Tja, dat domein zit in Lalande-de-Pomerol, een paar kilometer verderop.

In de advertentie lezen we verder dat Mimosas 93 punten op de 100 heeft gekregen van Tastings.com, het ’erkende’ proefpanel van het ’onafhankelijke’ Beverage Testing Institute. Dit panel blijkt echter te bestaan uit louter marketeers in plaats van onafhankelijke wijnschrijvers, sommeliers of wijninkopers.

 

Onafhankelijk kun je het Beverage Testing Institute ook nauwelijks noemen. Wil een producent zijn wijn door dit marketing-servicebedrijf laten proeven, dan kost dat 125 dollar per ingezonden fles. In ruil daarvoor is de kans op een 90+ score, inclusief gouden medaille, levensgroot.

 

Mimosas kost bij Wijnoutlet €12,95 in plaats van €42,50 elders. Een korting van 69%, aldus de advertentie.

 
Daar stinkt iets. Elders blijkt onder meer Wijnvoordeel.be en Weinvorteil.de te zijn. De Belgische en Duitse zusterbedrijven van Wijnoutlet vragen €42,50 en €42,99 voor Mimosas. Ja, zo kan ik ook een nepkorting geven. Mag dat allemaal? Volgens de rechter is van misleiding geen sprake omdat Wijnoutlet de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken niet heeft onderschreven. Wij weten inmiddels beter. Bij de Belgische Carrefour zagen we Mimosas voor slechts €7,89. Nee, dan liever een betrouwbare Lalande-de-Pomerol van een degelijke importeur.
 
 
Om te voorkomen dat u " te veel" betaalt voor een goedkope wijn adviseren wij u altijd de producent op het internet op te zoeken. Bij de duurdere wijnen, zoals Brunello, Barolo en Amarone is ook veel "namaak"  op de markt, vooral ook bij bovengenoemde bedrijven. Controleer daarom altijd of het wijnbedrijf bestaat en of het ook lid is van het Consortium. Alleen zo weet u dat u geen dure namaak wijn koopt voor te veel geld.

 

REACTIES

Clement van Dijk

23-10-18

Wij werken met een gekwalificeerd proefpanel. Op dit moment zijn wij niet op zoek naar extra mensen, bedankt voor uw reactie.

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »