DE OORSPRONG VAN DE HEDENDAAGSE WIJNEN

24-11-14 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

Wist u dat in Georgië de eerste wijnen in de wereld werden gemaakt? In 1965 werd in de onderste lagen van een oude nederzetting nabij de Shulaveri ruïnes een grote hoeveelheid botanisch materiaal gevonden.

Onder de vondsten trof men " versteende druiven" aan. Op basis van analyses uitgevoerd door een internationaal gezelschap van wetenschappers werden een aantal druif stenen geïdentificeerd, waaronder de Vitis Vinifera Sativa DC, hetgeen al een gecultiveerde druivensoort is. Uit de koolstof is vastgesteld is dat de versteende druiven uit de tijd zijn van 5.000-7.000 voor Chr.
Hoewel er ook vele druif stenen werden gevonden bij archeologische opgravingen in Turkije, Syrië, Libanon en Jordanië lijkt het erop dat Georgie toch de eer kan opstrijken het oudste wijnland ter wereld te zijn. De gevonden stenen van de oude gecultiveerde druif zijn te vinden in Shulaveri en gedateerd 7,000-6,000 voor Chr., hetgeen het bewijs is dat er in die dagen al een hoge cultuur van wijnmaken bestond langs de kloof van de rivier en Mtkavari in Zuid-en Centraal-Georgië. In de 9e eeuw werd de Ikalto academie, waaronder een wijn afdeling, opgericht in Georgië. Vele eeuwen was de wijnbouw de basis van de landbouw in Georgië. Georgie kent meer dan 500 inheemse druivensoorten. Het hoogtepunt van de Georgische wijnbouw was in de tweede helft van de 19e eeuw. Een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de Georgische wijn is gemaakt door prins en dichter Alexander Chavchavadze die eigenaar was van het Tsinandali landgoed. Het was daar waar het maken van wijnen van lokale rassen zoals Rkatsiteli, Mstvane, en Saperavi begon.

Georgie is ook bekend van de Kvevri, een kleine pot van klei waarin de meest uitgesproken wijnen worden gemaakt.

Druivensoorten
De wijnstok behoort tot de familie van Vitaceae. Er zijn wereldwijd ongeveer 4000 soorten bekend. Slechts een klein aantal van deze rassen wordt gebruikt voor praktische doeleinden, waaronder wijnbouw. Deze talrijke druivenrassen zijn verspreid in grote delen van de wereld. De algemene ontwikkeling van de wijnstok, het volume en de kwaliteit van de opbrengst is sterk afhankelijk van de fysische en chemische stof van de bodem. Vandaar dat de bodem en druivenrassen geselecteerd en geteeld worden op basis van de productspecificaties. De meerderheid van de wijnstokrassen kan overleven in de - 14-15 graden Celsius gebieden. Van de 4000 variëteiten van wijnstokken die bekend zijn in de wereld, zijn er zo'n 500 van oorsprong te vinden in Georgië, 62 van deze rassen zijn opgenomen in het standaard assortiment voor de wijnbouw. Georgisch hoge kwaliteit wijn producerende wijnstokken zijn Rkatsiteli, Saperavi, Mtsvane, Khikhvi, Kisi, Chinuri, Tsolikouri, Tsitska, Krakhuna, Aleksandrouli, Ojaleshi, Chkhaveri, en Aladasturi.

Ligging en klimaat van Georgie

Georgie is in het noorden begrensd door de Grote Kaukasus en in het zuiden door de Kleine Kaukasus. Zuid-Georgië bestaat verder onder andere uit de lavaplateuas van de Kleine Kaukasus met oude vulkaankegels. Georgië is erg geaccidenteerd. De Lichi-bergketen verdeelt het land in oost en west. De hoogste berg is de Sjchara met een hoogte van 5193 meter. Kakheti is de belangrijkste regio voor de wijnen. Hier ligt 75% van de 48.000 ha aan wijngaarden.

Het land heeft algemeen gezien een subtropisch klimaat, de hellinngen en hoogtes van de Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »