DE WIJNEN VAN CASTEL SALLEGG GEPROEFD DOOR VINOLOOG ROB STEIJGER

18-06-15 / Rob Steijger, vinoloog. < TERUG NAAR OVERZICHT

Villa Fattoria heeft op de wijnbeurs Vinitaly van april 2015. een nieuwe wijnleverancier weten te contracteren. Castel Sallegg is een wijnproducent uit de Alto Adige (Italië, omgeving Bolzano) en maakt zeer verfijnde witte en karaktervolle rode wijnen.


Op de Villa Fattoria wijnproeverij van 7 juni 2015. konden we maar liefst 11 verschillende wijnen van dit wijnhuis proeven. En de producent was zelf aanwezig om persoonlijk een toelichting te geven. Wat maakt hun wijnen zo bijzonder?

De geschiedenis van Castel Sallegg is oud en sinds 1851 is het kasteel eigendom van de familie. Rainer aartshertog van Oostenrijk, Onderkoning van Lombardije en Veneto verwierf in dat jaar het kasteel en de omliggende wijngaarden. Hij trouwde met zijn nicht Gravin van Kuenburg die voor het eerst van de druif moscato rosa de unieke lichtrode dessertwijn Moscato Rosa maakte. ‘Elke kloon van deze druif draagt nog steeds haar naam: Von Kuenburg.’ vertelt Karl Gumpold van het wijnhuis enthousiast.

Op de wijnproeverij van Villa Fattoria waren de wijnen van Castel Sallegg te proeven. Het was continue druk voor de proeftafel van het wijnhuis. Op geanimeerde wijze vertelt Karl Gumpuld over de herkomst van zijn wijnen, het vinificatieproces en laat foto’s van de wijngaard zien. Opvallend is dat op 33 hectare wel 12 verschillende druivensoorten worden verbouwd. Naast de internationaal bekende druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc, worden ook typische druivensoorten uit de Alto Adige verbouwd. Dit zijn de Lagrein en de Schiava, ook wel bekend als de Vernatsch druif. En natuurlijk de zoete dessertwijn Moscato Rosa.
Om een goed beeld te krijgen van de wijnen van dit -voor Villa Fattoria- nieuwe wijnhuis, proeven we alle beschikbare wijnen. De witte wijnen zijn gemaakt van Pinot Grigio, Pinot Bianco (twee) en Chardonnay. Het zijn verfijnde witte wijnen met een mooie balans in zuren en zacht wit fruit. Vooral de Chardonnay springt er qua smaak uit door de lichte houtlagering dat de wijn heeft gekregen.

De eerste rode wijn is een wijn gemaakt van de Schiava Gentile druif. De wijn is helder licht robijnrood van kleur, zoals gebruikelijk bij deze druivensoort. In de neus en mond proef je klein rijp rood fruit zoals frambozen en aardbeien, gevolgd door een zachte afdronk.

De Pinot Nero druif doet het goed in de Alto Adige en komt hier regelmatig voor. De wijn van de Pinot Nero is wederom zacht van geur en smaak en heeft een medium body met enige milde aardse tonen. De wijn is uitstekend te combineren met een lichte keuken of milde kaas.

Hierna komen de wat stevigere wijnen aan bod. De Lagrein is een uitgesproken druif die alleen in de Alto Adige voorkomt. Een wijn met karakter en de verleidelijke geur van zwarte bessen, pruimen en lichte kruidigheid met lichte tannines en een fruitige afdronk. Er is ook een Lagrein Riserva, wat betekent dat wijn minimaal 18 maanden op houten vaten heeft gelagerd. Dat is ook wel aan deze wijn te proeven! Een stevige donkerrode wijn en de geur doet denken aan cassis, bramen en rode bosbessen. Prima te combineren met stevig vlees van wild. Een afdronk die nog lang blijft hangen in je mond.

Tenslotte is er de zoete dessert wijn Moscato Rosa van Gravin van Kuenburg. De wijn is dik-vloeibaar met een diepe framboos kleur. Intense geur van rozen en delicaat fruit dat doet denken aan lychees, rijpe frambozen en een onderliggende elegante kruidige smaak. Een echt weelderige wijn met een sterk karakter. De naamgever van deze druif kon niet vermoeden dat na ruim 160 jaar deze wijnen nog zó levendig zouden zijn!

    



REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »