DE WIJNTRENDS 2014 VOLGENS HAROLD HAMERSMA

12-01-14 / Harold Hamersma < TERUG NAAR OVERZICHT

Wat zijn de wijntrends voor het nieuwe jaar? We vragen het aan wijnschrijver Harold Hamersma, auteur van vele wijnboeken en culinair journalist voor o.a. Het Parool en NRC Handelsblad!

Het aantal lekkere, biologische wijnen is ook dit jaar weer gestegen: De Grote Hamersma 2014 noemt 455 aanbevelingswaardige flessen, maar liefst 155 meer dan het jaar ervoor.
De Nederlandse wijndrinker lijkt smaak te krijgen! Tot 2016 gaan we 16,5 procent meer wijnen kopen van €8,00 of meer, zo luiden de voorspellingen van het IWSR, International Wine and Spirit Research. Het segment tussen €4,00 en €8,00 groeit wel, maar beduidend minder: 3,77 procent. Dat we wel echt een duurdere smaak beginnen te ontwikkelen, blijkt uit de slinkende belangstelling voor wijnen onder € 4,00. Naar verwachting zal de verkoop daarvan met ruim 1 procent afnemen.

Er begint steeds meer belangstelling te ontstaan voor minder bekende wijnsoorten, lokale druivenvariëteiten en wijnen die lichter, frisser en beter doordrinkbaar zijn. Een kleine greep: Grüner Veltliner is al niet meer weg te denken, en in zijn slipstream stromen ook autochtone blauwe Oostenrijkers als Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent ons land binnen.

Het voormalige Oostblok roert zich steeds meer in wijnland. De eerste troepen zijn de grens al over: wit van de Hongaarse furmint en de Sloveense rebula.
Bovendien zal er een groeiende behoefte komen aan wijnen waarin de herkomst duidelijk wordt uitgedrukt. Houd wat dat laatste betreft de wijnen uit de Kroatische kuststreek, Khaketi in Georgië, Canterbury in Nieuw-Zeeland, Swartland in Zuid-Afrika en –jazeker – uit Ningxia in China in de gaten. Die acht euro branden vast al in uw zak.

Harold Hamersma

Harold Hamersma, in 2012 door Winelife uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche, is wijnjournalist van onder andere Het Parool en NRC Handelsblad.
Van zijn hand verschenen meerdere boeken, waaronder de bestseller Wijnreis door mijn lichaam en natuurlijk De Grote Hamersma. Hamersma is regelmatig actief op radio en tv, evenals op zijn eigen, succesvolle website foodtube.nl.

Persbericht gepubliceerd door NieuwAmsterdam op 19 december 2013

Reactie Villa Fattoria

Bij fattoria.nl vindt u al sinds begin 2012 de wijnen van Purcari uit Moldavië en Teliani Valley uit Georgië

Ook spelen wij in op de trend van de ontdekking van minder druivensoorten, zoals bijvoorbeeld de Marzemino en de Tereoldego. Deze wijnen zijn te vinden bij onze partnerwebsite http://www.directwijnmarkt.nl/

Harold Hamersma in het NRC over de wijntrends. Een mooi voordeeld hiervan is de Vermentino van Cecilia uit Elba - kittig wit met een bite geeft, knisperend van de citrus en krakend van de amandel.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »